AMD:s HEDT-plattform Ryzen Threadripper såg dagens ljus i slutet av sommaren 2017 och i somras lanserades andra generationens Threadripper-processorer, där flaggskeppet Threadripper 2990WX är utrustad med 32 kärnor. I samband med detta släppte flera tillverkare nya moderkort med förbättrad strömförsörjning i fokus, men fortsatt bestyckade med sockel TR4 och styrkretsen X399.

Läs SweClockers test av andra generationens Ryzen Threadripper

Den taiwanesiska tillverkare Asrock är kanske mest känd för moderkort, men under 2018 äntrade bolaget även grafikkortsmarknaden med serien Phantom Gaming. Nu släpper Asrock moderkortet X399 Phantom Gaming 6, som är det första HEDT-moderkortet under det spelinriktade varumärket. Moderkortet har formfaktorn ATX och färgerna går i rött, grått och svart.

X399 Phantom Gaming 6(L3).png

För strömförsörjningen svarar den obligatoriska 24-pin ATX-kontakten samt en duo 8-pin EPS-diton och spänningsomvandlingen sker genom åtta faser, som är utrustade med två kylflänsar sammankopplade med värmeledningsrör. Platserna för primärminnen är liksom SATA-anslutningarna åtta till antalet och sällskapas av tre platser för M.2-enheter, samt en trio PCI Express x16-anslutningar.

X399 Phantom Gaming 6(L5).png

Sett till anslutningarna i bakkant syns två USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) i både Type-C- och Type-A-utförande. Därtill finns åtta USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s), ljudanslutningar, en PS/2 och dubbla Ethernet, där överföringshastigheterna ligger på 1 respektive 2,5 Gb/s. För den som föredrar trådlös anslutning finns en M.2-plats avsedd för ändamålet, men ett sådant nätverkskort medföljer inte.

I enlighet med rådande trend återfinns även två anslutningar för RGB-belysning varav en klarar adresserbar RGB, där varje lysdiod kan styras separat. Slutligen är det värt att notera att Asrock enbart listar stöd för processorer med ett TDP-värde på 180 watt, vilket således exkluderar de modeller som har mer än 16 kärnor.

Asrock har ännu inte meddelat när X399 Phantom Gaming 6 landar på butikshyllorna och inte heller till vilket pris.