Youtube grundades 2005 som en plattform där användare kunde ladda upp och dela med sig av videomaterial. Tjänsten tog snabbt fart och Google köpte Youtube för knappt 15 miljarder kronor år 2006. Sedan dess har även liveströmning börjat sändas på Youtube, och användarbasen uppgår idag till över 1,8 miljarder inloggade användare på månadsbasis.

Trots satsningar såsom prenumerationstjänsten Youtube Premium där Google Play Music och diverse egenproducerat innehåll ingår, så kommer merparten av intäkterna fortfarande från reklam på gratis innehåll. I ett försök att optimera mängden intäkter till videoskapare och Youtube själva utan att störa användaren, så satsar företaget nu på längre men färre reklamavbrott.

Webbapplikationen på datorer är först att ta del av den nya modellen, där två reklamsnuttar kommer visas på rad i början eller mitten av klippet. I praktiken innebär det att ett videoklipp på Youtube med fyra reklamvideor nu enbart kommer ha två avbrott istället för fyra. Följaktligen blir varje reklampaus längre, men för tillfället går det att välja den gamla reklammodellen om så önskas.

I och med ändringen hoppas Youtube att användarna ska störas mindre, där en representant för bolaget menar på att tittare störs mest av antalet reklamklipp, inte deras längd. Förändringen ska enligt Youtube slå igenom även på mobila enheter och TV-apparater under 2019.

Vad tycker du om Youtubes förändrade presentation av reklam?

Källa: Adage