Den svenska spelserien Battlefield har hängt med ända sedan originalet år 2002, och är idag synonym med storslagna strider innehållandes infanteri, stridsvagnar och flygplan. Efter att ha utforskat första världskrigets skyttegravar 2016 var det i år dags för serien att gå tillbaka till rötterna.

Detta genom Battlefield V, vilket utspelar sig i den blodigaste konflikten någonsin – andra världskriget. Försäljningssiffrorna är dock allt annat än vad EA hoppats på. Efter fem dagar på marknaden har Battlefield V nämligen presterat hälften av den fysiska försäljningen som föregångaren uppnådde – på tre dagar.

Exakt vad som ligger bakom siffrorna är svårt att sia om, men en annorlunda lansering i flera steg kan vara en potentiell bov. Battlefield V släpptes nämligen officiellt den 20 november, men beroende på vilken version av spelet som inhandlades, och om spelaren prenumererar på Origin Access Premier, så kunde spelandet påbörjas redan den 10 november.

BFV_RevealScreenshot_04_wLogo.jpg

Dessutom har marknadsföringskampanjen för fått ett svalt mottagande, där den ursprungliga avtäckningsvideon fått fler ogillningar än gillningar. Diskussionerna hettade till ytterligare efter att en talesperson från EA kallade fans obildade, då mycket av den ursprungliga kritiken tillskrevs inkluderingen av kvinnor i speltiteln.

Det utlovade battle royale-läget hann inte heller bli färdigt till lansering, och en rad andra funktioner har skjutits på framtiden då dessa inte hann färdigställas. Battlefield V fick även försenas en månad efter skakiga alfatester, en upplevelse som höll i sig under betan i september.

Huruvida detta påverkat försäljningen är oklart, särskilt då fysisk försäljning tenderar att minska mellan lanseringar då allt mer köps digitalt, något som försvårar jämförelser. Däremot pekade analytiker redan innan lanseringen mot att förbokningssiffrorna såg mörka ut jämfört med konkurrenten Call of Duty.

Framöver satsar DICE och EA på att öka mängden innehåll och bygga vidare på spelet, där det sedan tidigare aviserats att framtida kartpaket och kampanjer kommer vara gratis för alla spelare.

Källa: Eurogamer

Har du köpt Battlefield V? Vad tycker du om spelet än så länge? Kommentera!