I slutet av 2017 stod det klart att AMD:s dåvarande grafikchef Raja Koduri beslutat sig för att lämna bolaget. Kort därefter meddelade konkurrenten Intel att de anställt Koduri, som blev ansvarig för en ny avdelning på bolaget med uppgift att utveckla såväl integrerade som fullskaliga grafikkretsar för grafikkort.

Via Digitimes framkommer uppgifter om att Intel planerar att hålla ett evenemang i december, där de ska tala om sin satsning på grafikkretsar. Bland de medverkande nämns Raja Koduri samt flera högt uppsatta chefer som ska berätta om hur arbetet går och vilka planer de har för framtiden.

Väldigt lite är känt om Intels grafikkretsar, förutom kodnamn för arkitekturerna Arctic Sound och Jupiter Sound. Först ut blir Arctic Sound år 2020, och enligt Intels planer ska tillverkning på 10 nanometer vara fungerande tills dess vilket gör det till en kandidat för grafikkretsarna.

Arctic Sound och Jupiter Sound blir Intels tredje försök när det kommer till dedikerade grafikkort. Det första var modellen i740 som släpptes år 1998, men på grund av låg efterfrågan gjordes denna senare om till en integrerad grafikdel i företagets processorer. Denna följdes upp av Larrabee-arkitekturen, vilken lades ned innan den hann lanseras skarpt.

Det är sedan tidigare bekräftat att det första grafikkortet släpps år 2020 och det samt kommande får stöd för VESA Adaptive Sync. Bolaget har även berättat att de kommer släppa produkter i samtliga segment, med grafikkort för allt ifrån artificiell intelligens (AI) och maskininlärning till arbetsstationer och spel. Vad som blir först ut på marknaden är dock ännu okänt.

Vad tror du om Intels grafiksatsning? Kan de utmana Nvidia och AMD? Diskutera i kommentarstråden!