År 2012 avtäckte Microsoft sin nya hårdvarusatsning genom surfplattan Surface, vilken körde en nedbantad variant av Windows kallad Windows RT. Denna var byggd för strömsnåla och enklare ARM-baserade processorer, med tveksam kompatibilitet för ordinarie programutbud på Windows.

Kort därefter fick Microsoft skriva av 900 miljoner USD i osålda enheter, och framtiden såg mörk ut. Idag är situationen annorlunda, där Surface-segmentet drar in mångmiljardbelopp för Microsoft, samtidigt som de nyttjar x86-baserade processorarkitekturer med stöd för vanliga program.

Surface Book 2.JPG

Traditionellt sett har Intel levererat dessa, men i en bok skriven av Brad Sam som rapporterar kring Surface-utvecklingen framgår det att bolaget nu kan få stryka på foten till förmån för AMD-processorer. Det skulle i så fall gälla Surface-enheter under sent 2019, och innefattar kommande APU-familjen Picasso.

Picasso bygger vidare på nuvarande Raven Ridge, där grafikprocessor och processor sammanfogas på samma kisel. Några banbrytande förändringar är dock inte att vänta, då Vega och Zen+ sägs gälla även här. Däremot kan det vara tal om förfinad tillverkningsteknik, för högre klockfrekvenser och lägre strömförbrukning.

Orsaken till bytet sägs vara Intels kapacitetsproblem på 14 nanometer, något som trissar upp priserna och frustrerar tillverkare som inte kan producera tillräckligt många enheter. Microsoft uppges dela denna frustration, samtidigt som det ännu inte står klart om Intel kan råda bot på kapacitetsbristen ens under 2019.

Fristående Surface-skärm enligt modulärt koncept kan släppas 2020

Därutöver hävdar Brad Sam att Microsoft kommer släppa en fristående skärm under Surface-parollen, vilken skulle vara baserad på nuvarande Surface Studio, men utan den integrerade datorhårdvaran. I dagsläget bjuder Surface Studio på den beskedliga upplösningen 4 500 × 3 000 pixlar spritt över 28 tum.

Surface Studio 2 2.JPG

Bland nyheterna märks en modulär design, något som ska möjliggöra för byte av komponenter. Microsofts chefsdesigner för Surface, Panos Panay, har sedan tidigare indikerat att bolaget tittar på modulära koncept. Konkret kan det innebära att komponenter såsom processor, grafikkort, minne och lagring kan bytas ut direkt av användaren.

Något exakt lanseringsdatum för den nya Surface-modellen anges inte, men den ska lanseras någon gång under 2020.

Läs mer om Microsofts satsningar på Surface

Källa: Brad Sam via The Verge