När AMD i början av 2017 lanserade processorfamiljen Ryzen och den tillhörande sockeln AM4 lades stor vikt på plattformens relativa framtidssäkerhet, och bakåtkompatibilitet mellan modekort och processorer för sockeln utlovades ända fram till år 2020. I april 2018 släpptes Ryzen 2000-serien tillsammans med den nya styrkretsen X470, men i enlighet med tidigare löften fungerar processorerna även med fjolårets moderkort med uppdaterat BIOS/UEFI.

Läs SweClockers test av Ryzen 7 2700X och 5 2600X

Nu hittar nya uppgifter kring nästkommande generation i Ryzen-serien ut på webben, där stöd för PCI Express 4.0 uppges stå på menyn. Informationen kommer från en presentationsbild som enligt uppgift visades av tillverkaren Gigabyte, vilken sedan har publicerats på den taiwanesiska webbplatsen Gamer. Ryzen 3000-serien har kodnamnet "Matisse" och baseras på arkitekturen Zen 2 med tillverkning på TSMC:s 7 nanometer.

På samma bild syns även styrkretsen X570 tillsammans med tidpunkt för lansering, vilken ska sammanfalla med teknikmässan Computex som hålls i Taipei mellan den 28 maj och 1 juni 2019. Rimligtvis utrustas denna styrkrets med PCI Express 4.0, men samtidigt antyder presentationsbildens upplägg att styrkretsen är kompatibel med samtliga processorer med sockel AM4.

Gränssnittet PCI Express 4.0 färdigställdes i slutet av 2017 och vanan trogen dubbleras bandbredden jämfört mot föregångaren PCI Express 3.0, vilket resulterar i 64 GB/s för en PCI Express x16-anslutning. Nästföljande PCI Express 5.0 har dock ett beräknat släppdatum under andra kvartalet 2019, och den fjärde versionen väntas därför bli kortlivad.

Nämnvärt är att andra generationens Epyc-processorer ämnade för servrar också baseras på arkitekturen Zen 2 och tillverkas på 7 nanometer. Processorerna har kodnamnet "Rome" och utöver 64 kärnor listas stöd för PCI Express 4.0 som ett av paradnumren. Detta indikerar vidare på att så kan vara fallet även för "Matisse", som då blir först på konsumentsidan att erbjuda det nya gränssnittet.

Källa: Gamer.com.tw

Läs mer om AMD Zen 2