Året var 1991 då numera välkända Tim Sweeney öppnade spelstudion Potomac Computer Systems hemma i sina föräldrars hus. Få kunde ha anat att satsningen sedermera skulle blomma ut i Epic Games, spelstudion med Unreal Tournament, Gears of War och inte minst spelmotorn Unreal Engine på meritlistan.

Det senaste året har studion filat på det omåttligt populära battle royale-spelet Fortnite, och nu har det blivit dags att expandera ytterligare genom den egna spelbutiken Epic Games Store, där inte bara utvecklarens egna spel ska säljas. Paradnumret är en relativt låg avgift, vilken omfattar 12 procent av spelens intäkter.

Detta kan jämföras med Steam som tar ut en avgift 30 om procent av intäkterna. Nämnvärt är dock att Steam förändrade sin avgift nyligen, där denna landar på 25 procent för intäkter mellan 10 och 50 miljoner USD, medan intäkter norr om 50 miljoner USD istället får en avgift på 20 procent.

Epic Games Store.jpg

Epic Games trycker dessutom på att spel som säljs i bolagets egna butik inte omfattas av licensavgiften för Unreal Engine 4, motsvarande 5 procent av spelens intäkter. Därtill ska infrastrukturen som hanterar alla transaktioner för Fortnite nyttjas för en smidig betalningsprocess även i butiken.

Fortnite kommer vara exklusivt till butiken på PC/Windows och Mac, vilket bolaget hoppas ska ge den en god start med en solid spelarbas redan från början. Sett till funktioner finns en integration med innehållsskapare på bland annat Youtube och Twitch, där dessa kan få en del av intäkterna om spelare handlar via deras länkar.

Någon funktion i stil med Steams moddstöd eller Early Access omnämns inte, men däremot påpekar Epic Games att alla spel kommer vara handplockade utifrån tekniska och spelmässiga kvaliteter.

Huruvida butiken kan utmana Steams dominans återstår att se när den öppnar portarna inom kort på PC/Windows och Mac, med lanseringar planerade på Android och "andra öppna plattformar" under 2019. Avslutningsvis ska fler detaljer avslöjas den 6 december uppger Epic Games.

Är du intresserad av Epic Games nya spelbutik? Dela dina tankar i kommentarstråden!