Spelutvecklaren Starbreeze har under den senaste månaden varit vida omdiskuterad i media. Detta då företaget hamnat i ekonomiskt trångmål efter att ha dragit på sig stora skulder och den senaste speltiteln Overkill's The Walking Dead sålt långt under förväntan.

Nu rapporterar Dagens Industri om att Ekobrottsmyndigheten (EBM) den 5 december utfört en husrannsakan hos Starbreeze huvudkontor i Stockholm. Detta har även bekräftats av myndigheten via Twitter. Enligt uppgift har utrustning beslagtagits och anledningen är misstankar om grova insiderbrott bland flera anställda, där de sålt aktier baserat på information som inte varit tillgänglig för allmänheten.

Exakt vilka som är misstänkta nämns inte, men bolagets avgående finanschef Sebastian Ahlskog sålde i mitten av november hela sitt innehav i Starbreeze för en summa på 3,3 miljoner kronor. Kort därefter sålde VD:n Bo Andersson Klint aktier för totalt 18,6 miljoner kronor, något som dock inte var frivilligt då det krävdes för att återbetala skulder. Affärerna gjordes på aktiekurser runt 4–6 kronor.

Sedan de sålde sina aktier har aktierna fallit med cirka 80 procent, till följd av att bolaget vinstvarnat för 2019 och beviljats företagsrekonstruktion som är ett alternativ till konkurs. Enligt tidigare uppgifter kan även Starbreeze VR-satsning Star VR komma att säljas alternativt läggas ned helt och hållet.

Starbreeze säger i ett pressmeddelande att bolaget som sådant inte är föremål för några misstankar, utan det handlar anställda på företaget. De meddelar även att de kommer samarbeta med EBM under utredningen.

Läs mer om Starbreeze