Små ultrakompakta chassin som rymmer högpresterande komponenter fortsätter att vara en stark trend bland inbitna entusiaster. Efter ett antal tidigare kampanjer som gräsrotsfinansierades presenterades svenska Louqe Ghost S1, som efter många turer och förseningar tillslut börjat hitta ut till användare.

Louqe-galleri.jpg

De byggen med Louqe Ghost S1 som hittills laddats upp i SweClockers Galleri.

Med svenska rötter var SweClockers medlemmar inte sena med att finansiera den ultrakompakta visionen. Det här märks på flera håll i vår gemenskap, bland annat i SweClockers Galleri där flera redan lagt upp bilder på sina pågående byggen och redan färdiga byggen. Ett av dem ett modifierat och "kompromisslöst" spöke.

Utöver den ursprungliga diskussionstråden där skaparen "PaChalski" tagit in feedback från SweClockers gemenskap har redaktionens Kenneth Lindqvist gjort en officiell tråd till alla som har eller fortfarande väntar på att bli ägare till ett Louqe Ghost S1. Här delas friskt tankar och visioner, datorkonfigurationer och tips om komponenter som lämpar sig väl i chassit.

Louqe Ghost S1 Owners Club

Specifikationer: Louqe Ghost S1

För den som inte redan har stenkoll har chassit måtten 184 × 140 × 320 mm och en lådvolym på ynka 8,2 liter, med en vikt på 2,5 kg. Materialmässigt är det gjort i värmebehandlat aluminium och stommen är i svartoxiderat stål. Modellen finns i tre färger – Ash, Pangaea och Limestone.

Louqe-specifications.jpg

Invändigt är chassit uppdelat i två kammare, där den högra rymmer moderkort i formfaktorn Mini ITX (17 × 17 cm) och ett nätaggregat enligt formfaktorn SFX och SFX-L. För processorkylning finns utrymme för en variant i lågprofil med en maximal höjd på 66 mm.

Den vänstra kammaren är helt dedikerat grafikkort och sväljer även de mest kraftfulla på marknaden, förutsatt att de inte är längre än 305 mm och tar upp mer än två expansionsplatser. För att kunna ansluta detta till moderkort medföljer en PCI Express 3.0-förlängare.

Louqe-tophat.jpg

De som vill ha plats för exempel bättre processorkylning kan välja att köpa till en expansionsmodul, kallad tophat. Dessa lägger på 16, 26 respektive 57 mm på höjden och möjliggör för exempelvis vattenkylning eller fler lagringsplatser. Som standard finns plats för två lagringsenheter enligt formfaktorn 2,5 tum (7 mm).

För de som inte finansierade projektet via Kickstarter finns chassit med alla tillbehör att beställa på Louqes officiella webbplats. Nämnvärt är att alla ännu inte fått sina chassin och att leveranserna beräknas till januari nästa år.

Mer läsning om Ghost Louqe S1:

SweClockers guide till datorlådor

chassi-ingress.jpg

Missa inte SweClockers guide till datorlådor, där Jonas Thörnqvist går igenom allt du behöver veta inför chassiköpet.

SweClockers guide till datorlådor
Mer hjälp i SweClockers Guideportal