Rapporter om lägre minnespriser har avlöst varandra under hösten och det råder få tvivel om att bättre tider är att vänta. Detta efter ett antal år av prisuppgång till följd av kapacitetsbrist, där tillverkarna prioriterat minneskretsar för mobila enheter och datacenter framför bland annat SSD-enheter.

Analysfirman Dramexchange, en del av Trendforce, avrundar året med att ge sin prognos för NAND Flash-marknaden. I rapporten framgår att kontraktspriset för minneskretsar väntas sjunka med 10 procent under 2019 års första kvartal, något som också bör spilla över på färdiga produkter som SSD-enheter.

Anledningarna till prisfallet är flera. Den första är att tillverkarna lyckats skala upp produktionen av sina respektive 3D NAND-kretsar snabbare än väntat. Samtidigt har efterfrågan på bärbara datorer och försäljning av mobiltelefoner, framförallt Apples senaste Iphone, varit lägre än väntat och lett till överlager.

Att försäljningen varit lägre än väntat tillskrivs Intels brist på processorer, vilket lett till lägre tillgång och högre priser på datorer. Det pågående handelskriget mellan USA och Kina och osäkerheten det skapat i omvärlden har bidragit till att dämpa efterfrågan.

Minnestillverkarna Samsung, SK Hynix och Micron har antingen försökt skruva ned produktionstakten eller dra ut på sina expansionsplaner, i försök att hindra ett alltför stort prisfall. Trots dessa åtgärder väntas de ha problem med överlager under stora delar av nästa år, vilket väntas bidra till ytterligare sjunkande priser men också lägre lönsamhet.

Minnesjättarna utreds om kartellbildning

Samtidigt som priserna är på väg ned uppges kinesiska myndigheter ha bevis för kartellbildning mellan Samsung, SK Hynix och Micron, som tillsammans dominerar marknaden för minneskretsar. Det här kan komma att leda till dryga böter om totalt 2,5 miljarder dollar, motsvarande 22,5 miljarder kronor.

Marknadsbedömare spår att utfallet av utredningen kan bidra till att sänka priserna ytterligare under år 2019. Detta då trion sannolikt väljer att samarbeta med de kinesiska myndigheterna istället för att riskera ytterligare böter.

Läs mer om prisfallet på minneskretsar: