SSD-priser spås sjunka med 10 procent första kvartalet 2019

SSD-priser spås sjunka med 10 procent första kvartalet 2019

Överlager av minneskretsar väntas bidra till ytterligare prisfall på SSD-enheter under år 2019. Detta samtidigt som Samsung, SK Hynix och Micron utreds för kartellbildning.

Rapporter om lägre minnespriser har avlöst varandra under hösten och det råder få tvivel om att bättre tider är att vänta. Detta efter ett antal år av prisuppgång till följd av kapacitetsbrist, där tillverkarna prioriterat minneskretsar för mobila enheter och datacenter framför bland annat SSD-enheter.

Analysfirman Dramexchange, en del av Trendforce, avrundar året med att ge sin prognos för NAND Flash-marknaden. I rapporten framgår att kontraktspriset för minneskretsar väntas sjunka med 10 procent under 2019 års första kvartal, något som också bör spilla över på färdiga produkter som SSD-enheter.

Anledningarna till prisfallet är flera. Den första är att tillverkarna lyckats skala upp produktionen av sina respektive 3D NAND-kretsar snabbare än väntat. Samtidigt har efterfrågan på bärbara datorer och försäljning av mobiltelefoner, framförallt Apples senaste Iphone, varit lägre än väntat och lett till överlager.

Att försäljningen varit lägre än väntat tillskrivs Intels brist på processorer, vilket lett till lägre tillgång och högre priser på datorer. Det pågående handelskriget mellan USA och Kina och osäkerheten det skapat i omvärlden har bidragit till att dämpa efterfrågan.

Minnestillverkarna Samsung, SK Hynix och Micron har antingen försökt skruva ned produktionstakten eller dra ut på sina expansionsplaner, i försök att hindra ett alltför stort prisfall. Trots dessa åtgärder väntas de ha problem med överlager under stora delar av nästa år, vilket väntas bidra till ytterligare sjunkande priser men också lägre lönsamhet.

Minnesjättarna utreds om kartellbildning

Samtidigt som priserna är på väg ned uppges kinesiska myndigheter ha bevis för kartellbildning mellan Samsung, SK Hynix och Micron, som tillsammans dominerar marknaden för minneskretsar. Det här kan komma att leda till dryga böter om totalt 2,5 miljarder dollar, motsvarande 22,5 miljarder kronor.

Marknadsbedömare spår att utfallet av utredningen kan bidra till att sänka priserna ytterligare under år 2019. Detta då trion sannolikt väljer att samarbeta med de kinesiska myndigheterna istället för att riskera ytterligare böter.

Läs mer om prisfallet på minneskretsar:

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

48

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer