Efter mer än två år med grafikarkitekturen Pascal avtäckte Nvidia den konsumentinriktade efterföljaren i slutet av augusti 2018. Den nya arkitekturen heter Turing och hittills har fyra grafikkort i det övre pris- och prestandasegmentet lanserats, där Titan RTX är den senaste och mest kraftfulla modellen. Gemensamt för samtliga kort är exempelvis RT-kärnor, vilka möjliggör ray tracing i realtid.

Inför lanseringen spekulerades kring om den Pascal-baserade GTX 1000-serien skulle efterföljas av RTX 1100- eller RTX 2000-serien, och med facit i hand gäller den sistnämnda varianten. Nu rapporterar Videocardz om att Nvidia kan arbeta med ytterligare en grafikkortsserie, där prefixet "RTX" får stryka på foten.

GTX 1100 Expreview.jpg

Bildkälla: Expreview

Informationen kommer ursprungligen från den kinesiska webbplatsen Expreview (betalvägg) som enligt uppgift har tagit del av marknadsföringsmaterial från Nvidia. Materialet rör grafikkortet Geforce GTX 1660 Ti, men enligt Videocardz talar andra uppgifter för att modellen i själva verket har namnet Geforce GTX 1160.

Gemensamt för de båda alternativen är dock att nuvarande "RTX" byts ut mot "GTX", medan arkitekturen Turing fortsatt syns under huven. Turing innehåller olika typer av kärnor som bland annat möjliggör maskininlärning för kantutjämning (DLSS) och ray tracing, men den sistnämnda funktionen ersätts av "Turing Shaders" för de eventuella grafikkorten.

Det aktuella kortets grafikkrets heter TU116 och precis som övriga Turing-modeller ackompanjeras den av GDDR6-minne. De senaste veckorna har uppgifter kring Geforce RTX 2060 haglat tätt och enligt Expreview kan kortet avtäckas i mitten av januari 2019, tillsammans med Geforce GTX 1100- eller Geforce GTX 1600-serien.

Nämnvärt är också att källan skriver att ett Geforce RTX 2050 inte kommer att släppas i framtiden, utan produkter i de lägre prestandasegmenten ska istället synas i den alternativa serien. Nvidia har inte presenterat Geforce RTX 2060 eller andra Turing-baserade grafikkort officiellt, och det är därför oklart när och om dessa produkter når marknaden.

Läs mer om Turing: