När det kommer till nya Windows-versioner är det vanligt att användare sitter kvar med äldre sådana trots att nya har släppts. Så är fallet med Windows 7, som fortfarande är ett väldigt populärt operativsystem och länge har haft fler användare än det nyare Windows 10.

Enligt analysföretaget Netmarketshare har nu Windows 10 gått om Windows 7 som operativsystemet med flest användare. Enligt företagets statistik har Windows 10 en marknadsandel på 39,2 procent medan samma siffra för Windows 7 ligger på 36,9 procent och det är första gången detta hänt.

Capture.PNG

Detta är dock inte första gången det rapporterats om att Windows 10 gått om Windows 7, men de tidigare siffrorna kommer ifrån Statcounter som även de mäter marknadsandelar för operativsystem. Anledningen till att siffrorna skiljer sig mellan de olika företagen beror troligen på skillnader när det kommer till insamling och sammanställning av data.

Windows 7 fyller under 2019 tio år och Microsoft meddelade under 2018 att stöd för operativsystemet upphör i januari år 2020. Företag som vill fortsätta få uppdateringar för Windows 7 efter detta kommer behöva betala för dessa via Microsofts Extended Security Update-tjänst.