Apple förutspår lägre intäkter till följd av låg efterfrågan för Iphone

Apple förutspår lägre intäkter till följd av låg efterfrågan för Iphone

Apple varnar för lägre intäkter än väntat under första kvartalet 2019, något som beror på att försäljningen av Iphone inte levt upp till förväntningarna.

Från att ha varit ett företag som främst fokuserade på datorer har Apple under det senaste decenniet istället kommit att bli synonymt med andra produkter, såsom telefoner i form av Iphone och surfplattor i Ipad-serien. Iphone är idag företagets största fokus och de produkter som är mest inkomstbringande för dem.

I ett meddelande till bolagets investerare berättar VD:n Tim Cook att de förutspår betydligt lägre intäkter under första kvartalet 2019, med så mycket som 9 miljarder USD, motsvarande 81 miljarder kronor. Anledningen är lägre efterfrågan än väntat för Apples nya Iphone-modeller Iphone XS och Iphone XS Max och då främst i Kina och kringliggande länder.

Enligt Apple beror detta dels på de nyligen de nyligen införda handelstullarna mot Kina från USA, vilka innebär att tullavgifter på 25 procent har införts på kinesiska varor. Andra faktorer som bidragit är hög dollarkurs, vilket lett till dyrare produkter och därmed lägre försäljning.

Lower than anticipated iPhone revenue, primarily in Greater China, accounts for all of our revenue shortfall to our guidance and for much more than our entire year-over-year revenue decline. [...] While Greater China and other emerging markets accounted for the vast majority of the year-over-year iPhone revenue decline, in some developed markets, iPhone upgrades also were not as strong as we thought they would be.

Nedskrivningarna beror i princip endast på att Apple överskattat försäljningen i Kina, en marknad som är viktig för företaget då det är en av de få där de har möjlighet att växa sett till försäljning. Apple berättar att de har planer på att genomföra ett flertal åtgärder för att förbättra resultaten framöver.

De ska bland annat göra det enklare att byta in telefoner i butiker samt göra det lättare att föra över data från en gammal till en ny enhet. Apple ska även erbjuda fler alternativ för avbetalning vid köp av nya Iphone-modeller.

Meddelandet till investerare är anmärkningsvärt på flera sätt, bland annat då det är första gången på 17 år Apple går ut och varnar för sänkta intäkter. När Apple gjorde detta senast var år 2002, då nedskrivningarna uppgick till 200 miljoner USD, motsvarande 1,8 miljarder kronor.

Försäljningen minskade även i andra länder, då främst på grund av att många valde att byta batteriet på äldre modeller istället för uppgradera. Samtidigt berättar Apple att de slagit rekord med 100 miljoner nya aktiva Apple-enheter under det senaste året, men det inkluderar både Iphone, Ipad och Mac.

Läs mer om Iphone:

Skicka en rättelse
20

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • idag 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

47

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

23

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

61

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

31

Microsoft preciserar Xbox Series X-lanseringen till november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen. Läs mer

41

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

25

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

31

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer

34

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

30

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

98

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

13

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer