Under 2018 meddelade organisationen HDMI Forum att de färdigställt nästa version av anslutningstypen HDMI, vilken får namnet HDMI 2.1. Den lanserades senare under samma år tillsammans med en certifieringsprocess som tillverkare måste gå igenom.

Nu meddelar LG att en av nyheterna för tillverkarens TV-apparater under 2019 är just HDMI 2.1 och därmed stöd för högre bildfrekvens, upp till 120 FPS. En av de stora skillnaderna med HDMI 2.1 jämfört med föregångaren är en högre bandbredd på 48 Gbit/s, jämfört med 18 Gbit/s. Det möjliggör 4K-upplösning i 120 Hz, 8K i 60 Hz eller 120 Hz med kompression.

Anslutningstypen implementeras i LG:s OLED-modeller samt LCD-modeller under varumärket Nanocell. Andra funktioner som tillkommer i HDMI 2.1-standarden är dynamisk HDR, vilket innebär att information skickas till skärmen för varje bildruta och därmed gör det möjligt att finjustera ljusstyrka och färgnivåer ytterligare.

Förutom det lägger standarden även till stöd för Game Mode Variable Refresh Rate (VRR), vilket är en teknik för adaptiv bildsynkronisering liknande AMD Freesync och Nvidia G-Sync. Funktionen kombineras med Automatic Low Latency Mode (ALLM) som ska minska fördröjningar vid spelande.

LG utlovar också bättre bildkvalitet jämfört med 2018 års modeller, tack vare den nya Alpha 9 Gen 2-processorn. Enligt företaget själva använder den mer avancerade maskininlärningsalgoritmer (eng. deep learning) för att återge både bättre bild och ljud.

Läs mer om HDMI 2.1: