Ultrakompakta byggen fortsätter att vara en het trend bland entusiaster. Det här gäller inte minst på SweClockers, där antalet gallerier med Louqes Ghost S1 växer stadigt sedan leveranserna av det svenska chassit inleddes. Nu tar ytterligare en svensk nykomling klivet ut på Kickstarter, med visionen om en högkvalitativ låda i det ultrakompakta SFF-segmentet.

Sedan hösten 2017 har Thor Zone arbetat på ett chassi och under våren 2018 intog de SweClockers forum för att samla in feedback. Efter mycket stötande och blötande med medlemmarna är de således redo att genom gräsrotsfinansiering på Kickstarter förverkliga sin skapelse som fått namnet Mjolnir I, efter Tors hammare som på svenska heter Mjölner.

Den officiella Mjolnir I-tråden

Mjolnir-Ib.jpg
Mjolnir-Ic.jpg
Mjolnir-Id.jpg
Mjolnir-Ie.jpg
Mjolnir-If.jpg
Mjolnir-Ig.jpg
Mjolnir-Ih.jpg
Mjolnir-Ii.jpg
Mjolnir-Ij.jpg
Mjolnir-Ik.jpg
Mjolnir-Il.jpg
Mjolnir-In.jpg
Mjolnir-Ir.jpg
Mjolnir-Is.jpg

Mjolnir I Unibody SFF Case är ett ultrakompakt chassi med volym på 9,7 liter och måtten 354 × 131 × 209 millimeter. Materialet utgörs av aluminium och själva stommen är precisionsgjuten, vilket enligt skaparna själva ska ge en mer kvalitativ "premiumkänsla" än andra liknande SFF-chassin på marknaden.

Likt de flesta chassin i klassen är Mjolnir I uppdelat i två separata kammare, där den ena rymmer moderkort i formfaktorn Mini ITX och ett nätaggregat upp till storleken SFX-L. Den andra kammaren är till för grafikkortet, som ansluts till moderkortet via en PCI Express-förlängare. Särskiljande här ställt mot många andra modeller är att kammaren kan roteras 180 grader.

Mjolnir-Iu.png
Mjolnir-Iv.png
Mjolnir-Ix.jpg
Mjolnir-Iy.jpg

Sedan offentliggörandet i forumet har skaparna successivt gjort chassit något större, detta efter feedback om att rymma något större komponenter. Sett till CPU-kylare ryms en lågprofilsvariant på upp till 53 millimeter, medan grafikkortet får vara högst två expansionsplatser tjockt och mäta upp till 334 millimeter.

Botten av chassit rymmer två stycken valfria 120-millimetersfläktar, varav den bakre kan användas för en radiator på 120 millimeter kopplat till ett slutet vattenkylningssystem. Med vattenkylare installerad begränsas dock storleken på nätaggregatet till SFX. Förutom eventuella M.2-platser på moderkortet har själva chassit plats för två stycken lagringsenheter på 2,5 tum.

Mjolnir-Io.jpg
Mjolnir-Ip.jpg
Mjolnir-Iq.jpg

Själva stommen har tre stycken utskärningar för paneler. Som standard ska Mjolnir I levereras med tre perforerade aluminiumpaneler – två till sidorna och en till toppen. Den som istället vill visa upp sitt bygge för världen kan få en trio paneler i härdat glas.

Mjolnir-Ia.jpg
Mjolnir-Im.jpg
Mjolnir-It.jpg

För den som gillar discobelysning finns Mjolnir I RGB Edition, som levereras med just RGB-belysning installerad på innersidan av stommens ram. Dessa ansluts och kontrolleras via Bluetooth, men går också att ansluta direkt till moderkort som har minst en anslutning avsedd RGB-belysning med spänning på 5 V.

Avslutningsvis finns Mjolnir I i två färger; en mörkare vid namn Dark och en ljusare mer metallisk som kallas Steel. Priset för chassit på Kickstarter är från 3 350 kronor för "Standard Edition" i valfri färg och med panel i aluminium alternativt härdat glas, och enligt skaparna väntas priset bli något högre för de som väljer att beställa chassit efter kampanjens slut.

För att förverkliga datorlådan vill skaparna samla in åtminstone 1,5 miljoner kronor och de första leveranserna till finansiärer beräknas till september år 2019.

Mer nyheter om ultrakompakta chassin: