Thor Zone lanserar ultrakompakta chassit Mjolnir I på Kickstarter

Efter ett år av feedback sjösätter svenska Thor Zone sitt ultrakompakta chassi Mjolnir I på Kickstarter, med lådvolym på 9,7 liter och precisionsgjuten aluminiumstomme.

Ultrakompakta byggen fortsätter att vara en het trend bland entusiaster. Det här gäller inte minst på SweClockers, där antalet gallerier med Louqes Ghost S1 växer stadigt sedan leveranserna av det svenska chassit inleddes. Nu tar ytterligare en svensk nykomling klivet ut på Kickstarter, med visionen om en högkvalitativ låda i det ultrakompakta SFF-segmentet.

Sedan hösten 2017 har Thor Zone arbetat på ett chassi och under våren 2018 intog de SweClockers forum för att samla in feedback. Efter mycket stötande och blötande med medlemmarna är de således redo att genom gräsrotsfinansiering på Kickstarter förverkliga sin skapelse som fått namnet Mjolnir I, efter Tors hammare som på svenska heter Mjölner.

Den officiella Mjolnir I-tråden

Mjolnir-Ib.jpg
Mjolnir-Ic.jpg
Mjolnir-Id.jpg
Mjolnir-Ie.jpg
Mjolnir-If.jpg
Mjolnir-Ig.jpg
Mjolnir-Ih.jpg
Mjolnir-Ii.jpg
Mjolnir-Ij.jpg
Mjolnir-Ik.jpg
Mjolnir-Il.jpg
Mjolnir-In.jpg
Mjolnir-Ir.jpg
Mjolnir-Is.jpg

Mjolnir I Unibody SFF Case är ett ultrakompakt chassi med volym på 9,7 liter och måtten 354 × 131 × 209 millimeter. Materialet utgörs av aluminium och själva stommen är precisionsgjuten, vilket enligt skaparna själva ska ge en mer kvalitativ "premiumkänsla" än andra liknande SFF-chassin på marknaden.

Likt de flesta chassin i klassen är Mjolnir I uppdelat i två separata kammare, där den ena rymmer moderkort i formfaktorn Mini ITX och ett nätaggregat upp till storleken SFX-L. Den andra kammaren är till för grafikkortet, som ansluts till moderkortet via en PCI Express-förlängare. Särskiljande här ställt mot många andra modeller är att kammaren kan roteras 180 grader.

Mjolnir-Iu.png
Mjolnir-Iv.png
Mjolnir-Ix.jpg
Mjolnir-Iy.jpg

Sedan offentliggörandet i forumet har skaparna successivt gjort chassit något större, detta efter feedback om att rymma något större komponenter. Sett till CPU-kylare ryms en lågprofilsvariant på upp till 53 millimeter, medan grafikkortet får vara högst två expansionsplatser tjockt och mäta upp till 334 millimeter.

Botten av chassit rymmer två stycken valfria 120-millimetersfläktar, varav den bakre kan användas för en radiator på 120 millimeter kopplat till ett slutet vattenkylningssystem. Med vattenkylare installerad begränsas dock storleken på nätaggregatet till SFX. Förutom eventuella M.2-platser på moderkortet har själva chassit plats för två stycken lagringsenheter på 2,5 tum.

Mjolnir-Io.jpg
Mjolnir-Ip.jpg
Mjolnir-Iq.jpg

Själva stommen har tre stycken utskärningar för paneler. Som standard ska Mjolnir I levereras med tre perforerade aluminiumpaneler – två till sidorna och en till toppen. Den som istället vill visa upp sitt bygge för världen kan få en trio paneler i härdat glas.

Mjolnir-Ia.jpg
Mjolnir-Im.jpg
Mjolnir-It.jpg

För den som gillar discobelysning finns Mjolnir I RGB Edition, som levereras med just RGB-belysning installerad på innersidan av stommens ram. Dessa ansluts och kontrolleras via Bluetooth, men går också att ansluta direkt till moderkort som har minst en anslutning avsedd RGB-belysning med spänning på 5 V.

Avslutningsvis finns Mjolnir I i två färger; en mörkare vid namn Dark och en ljusare mer metallisk som kallas Steel. Priset för chassit på Kickstarter är från 3 350 kronor för "Standard Edition" i valfri färg och med panel i aluminium alternativt härdat glas, och enligt skaparna väntas priset bli något högre för de som väljer att beställa chassit efter kampanjens slut.

För att förverkliga datorlådan vill skaparna samla in åtminstone 1,5 miljoner kronor och de första leveranserna till finansiärer beräknas till september år 2019.

Mer nyheter om ultrakompakta chassin:

Skicka en rättelse
0

Intel presenterar Xe-HPG – grafikkrets framtagen för spelande

Nästa år tar Intel upp kampen med AMD och Nvidia om spelarnas gunst med grafikkretsen Xe-HPG, vilken erbjuder hårdvaruaccelererad ray tracing. Läs mer

1

Intel presenterar Tiger Lake med Willow Cove och grafikkretsen Xe LP

Under Intel Architecture Day avslöjades mer information om kommande Tiger Lake, där bland annat grafikkretsen Xe syns till. Läs mer

14

Intel avtäcker tillverkningstekniken 10nm Superfin

Kraftigt förbättrade FinFET-transistorer ska ge företagets nya 10 nanometers-process en rejäl skjuts i energieffektivitet och prestanda. Läs mer

29

Thermaltake "optimerar" applikationen av kylpasta

Företagets nya kylpastor TG-30 och TG-50 inkluderar bikakemönstrad plaststencil. Läs mer

43

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

9

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

22

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

7

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

78

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

142

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

28

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer