Processorjätten AMD har rönt stora framgångar på den stationära marknaden med sin arkitektur Zen, men satsningen för bärbara datorer framskrider inte lika snabbt. I samband med CES lanserar AMD en uppfräschning av Raven Ridge, som knappt ett år efter Pinnacle Ridge och Ryzen 2 tar klivet till 12 nanometer.

Den nya kretsen kallas "Picasso" och likt Pinnacle Ridge handlar det i stort om samma specifikationer som generationen innan. Förutom 12 nanometer som ger bättre energieffektivitet är den stora skillnaden arkitekturen Zen+ med 3 procent högre prestanda vid en given klockfrekvens (IPC) jämfört med Zen som används med Raven Ridge.

Utöver ovannämnda förändringar är allt sig likt. Det handlar om fyra kärnor Zen+ med Simultaneous Multithreading (SMT) för totalt åtta samtidigt trådar, 512 KB L2-cacheminne per kärna och 4 MB delat L3-cacheminne. Vid sidan om dessa sitter elva beräkningsenheter enligt arkitekturen Vega.

AMD-Picasso-3.jpg
AMD-Picasso-1.jpg
AMD-Picasso-2.jpg

AMD inleder med att lansera sju nya processormodeller, varav sex ingår i Ryzen 3-familjen. Serien ska således inte förväxlas med AMD:s nästa generation för stationära datorer, där allt pekar mot tillverkning på en 7-nanometersteknik och den uppdaterade arkitekturen Zen 2.

Det är lätt att se vilka processorer nykomlingarna ersätter, då endast första siffran i modellnamnet skiljer. Gemensamt är 100 MHz högre basfrekvens med en lika stor höjning för turbofrekvenserna. Undantaget är Ryzen 7 3700U, vars turbo kliver upp med 200 MHz och därmed når maximala 4,0 GHz.

En annan förbättring som gäller över hela brädet är högre klockfrekvenser för grafikdelen. Även här handlar det om ett lyft om 100 MHz, vilket gör att Ryzen 7 3700U kan kliva upp till maximala 1 400 MHz för sin tio beräkningsenheter och 640 streamprocessorer.

Två tillsynes udda modeller är Ryzen 7 3750H och 5 3550H, vilka båda har samma specifikationer som 7 3700U och 5 3500U. Skillnaden ligger i att duon har högre TDP-värden på 35 W istället för 15 W, vilket gör att de klarar högre klockfrekvens över längre tid och därmed levererar bättre prestanda. Detta gör de båda bättre lämpade för exempelvis speldatorer.

AMD introducerar samtidigt en Athlon-modell på bärbar front som ett alternativ för budgetdatorer. Modellen Athlon 300U har två kärnor med SMT-stöd i 2,4–3,3 GHz med tre Vega-beräkningsenheter eller 192 streamprocessorer i upp till 1 000 MHz med TDP-värdet 15 W.

Bristol Ridge får nytt liv i Chromebook

Innan Raven Ridge lanserade AMD processorfamiljen Bristol Ridge, som blev sist ut att bygga på en vidareutveckling av arkitekturen Bulldozer. Medan många trodde att Bristol Ridge nått vägs ände blåser AMD nytt liv i denna år 2019, men med ett tydligt mål i sikte.

AMD-Picasso-4.jpg

Det handlar om två skräddarsydda lösningar ämnade för Chromebook-datorer. AMD A6-9220C och A4-9120C levereras båda med en Excavator-modul eller två kärnor samt 192 streamprocessorer. Det som gör att duon sticker ut är det låga TDP-värdet på 6 W, vilket gör att de bör klara sig med passiv kylning.

► Läs allt från #ces-2019

Lanseringen av AMD:s nya bärbara sortiment äger rum i samband med CES 2019 och datorer med processorerna väntas hitta ut till butik inom kort.

Vad tycker du om AMD:s nya processorgeneration för bärbara datorer? Diskutera!