AMD Ryzen Mobile "Picasso" med högre klockfrekvenser på CES 2019

AMD Ryzen Mobile "Picasso" med högre klockfrekvenser på CES 2019

AMD inleder året med att lansera processorfamiljen "Picasso" för bärbara datorer. Det handlar om föregångaren Raven Ridge på 12 nanometer, Zen+ och högre klockfrekvenser.

Processorjätten AMD har rönt stora framgångar på den stationära marknaden med sin arkitektur Zen, men satsningen för bärbara datorer framskrider inte lika snabbt. I samband med CES lanserar AMD en uppfräschning av Raven Ridge, som knappt ett år efter Pinnacle Ridge och Ryzen 2 tar klivet till 12 nanometer.

Den nya kretsen kallas "Picasso" och likt Pinnacle Ridge handlar det i stort om samma specifikationer som generationen innan. Förutom 12 nanometer som ger bättre energieffektivitet är den stora skillnaden arkitekturen Zen+ med 3 procent högre prestanda vid en given klockfrekvens (IPC) jämfört med Zen som används med Raven Ridge.

Utöver ovannämnda förändringar är allt sig likt. Det handlar om fyra kärnor Zen+ med Simultaneous Multithreading (SMT) för totalt åtta samtidigt trådar, 512 KB L2-cacheminne per kärna och 4 MB delat L3-cacheminne. Vid sidan om dessa sitter elva beräkningsenheter enligt arkitekturen Vega.

AMD-Picasso-3.jpg
AMD-Picasso-1.jpg
AMD-Picasso-2.jpg

AMD inleder med att lansera sju nya processormodeller, varav sex ingår i Ryzen 3-familjen. Serien ska således inte förväxlas med AMD:s nästa generation för stationära datorer, där allt pekar mot tillverkning på en 7-nanometersteknik och den uppdaterade arkitekturen Zen 2.

Det är lätt att se vilka processorer nykomlingarna ersätter, då endast första siffran i modellnamnet skiljer. Gemensamt är 100 MHz högre basfrekvens med en lika stor höjning för turbofrekvenserna. Undantaget är Ryzen 7 3700U, vars turbo kliver upp med 200 MHz och därmed når maximala 4,0 GHz.

En annan förbättring som gäller över hela brädet är högre klockfrekvenser för grafikdelen. Även här handlar det om ett lyft om 100 MHz, vilket gör att Ryzen 7 3700U kan kliva upp till maximala 1 400 MHz för sin tio beräkningsenheter och 640 streamprocessorer.

Två tillsynes udda modeller är Ryzen 7 3750H och 5 3550H, vilka båda har samma specifikationer som 7 3700U och 5 3500U. Skillnaden ligger i att duon har högre TDP-värden på 35 W istället för 15 W, vilket gör att de klarar högre klockfrekvens över längre tid och därmed levererar bättre prestanda. Detta gör de båda bättre lämpade för exempelvis speldatorer.

AMD introducerar samtidigt en Athlon-modell på bärbar front som ett alternativ för budgetdatorer. Modellen Athlon 300U har två kärnor med SMT-stöd i 2,4–3,3 GHz med tre Vega-beräkningsenheter eller 192 streamprocessorer i upp till 1 000 MHz med TDP-värdet 15 W.

Bristol Ridge får nytt liv i Chromebook

Innan Raven Ridge lanserade AMD processorfamiljen Bristol Ridge, som blev sist ut att bygga på en vidareutveckling av arkitekturen Bulldozer. Medan många trodde att Bristol Ridge nått vägs ände blåser AMD nytt liv i denna år 2019, men med ett tydligt mål i sikte.

AMD-Picasso-4.jpg

Det handlar om två skräddarsydda lösningar ämnade för Chromebook-datorer. AMD A6-9220C och A4-9120C levereras båda med en Excavator-modul eller två kärnor samt 192 streamprocessorer. Det som gör att duon sticker ut är det låga TDP-värdet på 6 W, vilket gör att de bör klara sig med passiv kylning.

► Läs allt från #ces-2019

Lanseringen av AMD:s nya bärbara sortiment äger rum i samband med CES 2019 och datorer med processorerna väntas hitta ut till butik inom kort.

Vad tycker du om AMD:s nya processorgeneration för bärbara datorer? Diskutera!

Skicka en rättelse
11

Intel presenterar Xe-HPG – grafikkrets framtagen för spelande

Nästa år tar Intel upp kampen med AMD och Nvidia om spelarnas gunst med grafikkretsen Xe-HPG, vilken erbjuder hårdvaruaccelererad ray tracing. Läs mer

1

Intel presenterar Tiger Lake med Willow Cove och grafikkretsen Xe LP

Under Intel Architecture Day avslöjades mer information om kommande Tiger Lake, där bland annat grafikkretsen Xe syns till. Läs mer

18

Intel avtäcker tillverkningstekniken 10nm Superfin

Kraftigt förbättrade FinFET-transistorer ska ge företagets nya 10 nanometers-process en rejäl skjuts i energieffektivitet och prestanda. Läs mer

33

Thermaltake "optimerar" applikationen av kylpasta

Företagets nya kylpastor TG-30 och TG-50 inkluderar bikakemönstrad plaststencil. Läs mer

47

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

9

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

23

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

7

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

80

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

142

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

28

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer