Nvidia G-Sync är företagets lösning för adaptiv synkronisering av skärmens uppdateringsfrekvens mot bildflödet i spel eller annat material. Tekniken bygger på specialdesignad hårdvara och fungerar endast med grafikkort i Geforce-familjen. Enligt Nvidia är anledningen att hela kedjan från grafikkort till bild måste kontrolleras, bland annat genom att kretsarna anpassas till varje unik panel.

På andra sidan staketet finns standarden VESA Adaptive Sync, som erbjuder ett liknande koncept styrt av mjukvara – under förutsättning att skärmen har stöd för tekniken. Här är en av implementationerna AMD Freesync, vilket ger Radeon-kort möjlighet till adaptiv synkronisering med hundratals olika skärmar.

Nu väljer även Nvidia att hoppa på tåget för mjukvarustyrd adaptiv synkronisering – i alla fall delvis. Företaget ger användare av Geforce-kort automatisk aktivering av VESA Adaptive Sync med 12 olika skärmar. I listan syns modeller från Asus, Acer, AOC och Benq. Enligt Nvidia har 400 olika varianter testats, där endast de presenterade 12 klarar av företagets krav.

Nvidia meddelar även att användare manuellt ska kunna aktivera G-Sync på skärmar med VESA Adaptive Sync som ännu inte certifierats, eller som av någon anledning inte godkänts av Nvidia. I praktiken kan således G-Sync aktiveras på samtliga skärmar med stöd för AMD Freesync.

► Läs allt från #ces-2019

Rent praktiskt aktiveras adaptiv synkronisering, vilket Nvidia kallar för Async, via en drivrutin som lanseras den 15 januari. Förtaget hävdar också att de ska testa ytterligare ett hundratal skärmar, samt löpande sätta nya modeller på prov för framtida certifiering.

Mer från Nvidia på CES 2019