Det är idag vanligt att grafikkortstillverkare släpper flera varianter av samma modell, vilka skiljer sig genom olika kylare samt variationer i klockfrekvenser. Bland annat Asus gör detta och erbjuder allt från enkla grafikkort till påkostade sådana med tillhörande kylare anpassade för överklockning.

En sådan är ROG Matrix, en serie som tidigare använts för bland annat Geforce GTX 980 och under CES 2019 återintroduceras den för Nvidias senaste RTX 2000-serie. Det handlar om ROG Matrix Geforce RTX 2080 Ti, vilken likt tidigare modeller i samma serie utmärker sig genom en påkostad kylarlösning.

Modellen kommer med integrerad vattenkylning, vilken fungerar helt utan krav på slangar eller inkoppling till egenbyggt kylningssystem. Asus kallar lösningen för Infinity Loop och den består av en radiator som sitter under kåpan tillsammans med ett specialtillverkat kylarblock som täcker både grafik- och minneskretsar.

asus-rtx-2080-ti-matrix-1.jpg
asus-rtx-2080-ti-matrix-2.jpg

Enligt Asus ska kylaren prestera bättre än en liknande hybridlösning med 120 mm-radiator och likvärdigt med en 240 mm-radiatorslösning. Detaljer gällande ljudnivå och temperaturer nämns dock inte.

Asus ROG Matrix Geforce RTX 2080 Ti bygger på samma kretskort som används för företagets ROG Strix-modeller och kommer därmed även med något uppskruvade frekvenser. Basfrekvensen är densamma, medan GPU Boost går upp till 1 815 MHz jämfört med 1 635 MHz för Nvidias Founders Edition-modell.

► Läs allt från #ces-2019

För strömförsörjning används två 8-pins PCI Express och sett till bildanslutningar bestyckas modellen med två HDMI, två Displayport och en USB Type-C med Virtuallink. Asus ROG Matrix Geforce RTX 2080 Ti har ännu varken lanseringsdatum eller pris, men det senare väntas bli av det högre slaget.

Mer nyheter från Asus på CES 2019: