Den pågående CES-mässan blir i vanlig ordning ett slagfält mellan de olika TV-tillverkarna för att visa att de är störst, bäst och vackrast. Främst handlar det om de koreanska rivalerna LG och Samsung, där företagen de senaste åren gått ganska skilda vägar gällandes panelteknik och produktstrategier.

För LG:s del har fokus länge legat på OLED-tekniken och den trenden håller även i sig för CES 2019 med en hel del nytt från företaget på TV-fronten. Här handlar det dels om att släppa förbättrade versioner av föregående års 4K-upplösta OLED-apparater, men även att introducera helt nya modeller med ännu högre upplösning.

lg-2.jpg
lg-1.jpg

Det som fångade flest blickar från besökarna var dock inte de nya högupplösta modellerna utan istället LG:s senaste OLED-koncept Signature R9. Nykomlingen baseras kring en 4K-upplöst 65-tumspanel som med en knapptryckning kan rullas ihop och lagras i en basenhet när den inte används.

lg-3.jpg

Själva basenheten är utformad av det danska textilhuset Kvadrat och används, förutom själva lagringen av panelen, som en soundbar med Dolby Atmos-stöd. Vid exempelvis musiklyssning finns det möjlighet att hissa upp en mindre sektion av bildpanelen för att visa information kring vilken artist och låt som spelas.

Nästa nya modellserie som introduceras är flaggskeppet Z9, vilket till att börja med handlar om en 88-tums 8K-upplöst panel. Den nya panelen ackompanjeras av andra generationens Alpha 9-processor, vars högre beräkningskraft ska kunna hantera bland annat mer sofistikerad uppskalning och bildförbättring än tidigare.

Den nya bildprocessorn introducerar även stöd för HDMI 2.1, där samtliga tillgängliga portar ska vara kapabla att hantera en bandbredd på 48 Gbit/s. HDMI 2.1 medför även andra nyheter som variabel bildfrekvens (VESA Adaptive Sync), eARC med stöd för högupplösta ljudformat samt automatisk igenkänning av spelkonsoler för att anpassa bildläget efter dessa.

För den som inte är intresserad av rullbara paneler och ytterligare högre upplösning fräschar LG även upp sin sedvanliga uppställning av OLED-modeller med 4K UHD-upplösning. Närmast i tiden ligger nykomlingarna C9, E9 och W9, där samtliga bestyckas med den andra generationens Alpha 9-processor samt fullt stöd för HDMI 2.1. Dessa väntas lanseras i mars.

► Läs allt från #ces-2019

Lanseringsfönstret för flaggskeppet Z9 är placerat under årets andra hälft med en ännu okänd prislapp. Detsamma gäller det rullbara konceptet Signature R9, där denna dock inte är klar för en lansering i Norden utan istället kommer att rullas ut på de amerikanska och koreanska marknaderna inledningsvis.