Spelskärmar av alla dess slag är ett återkommande tema under årets olika teknikmässor. Oftast handlar det om tillverkare som uppdaterar sina befintliga modeller med nya funktioner och bättre specifikationer, men under de senaste åren har det även handlat om nya aktörer som ger sig in på området.

Under CES 2019 är det Razers tur, då de visar sin första gamingskärm Raptor, en 27-tumsskärm med IPS-panel och en upplösning på 2 560 × 1 440 pixlar. Uppdateringsfrekvensen hamnar på 144 Hz och tillkommer gör även adaptiv bildsynkronisering via AMD Freesync. Razer meddelar dock att de även arbetar på en variant med Nvidias motsvarighet G-Sync.

razer-4.jpg
razer-6.jpg
razer-5.jpg

Razers modell särskiljer sig genom sitt stativ, som är tillverkat i svartlackad aluminium och CNC-frästa kanaler för kabelhantering på baksidan. Medföljer gör även egendesignade kablar från Razer, vilka är av den platta typen och är anpassade för kanalerna. Sett till bildanslutningar finns en HDMI, en Displayport samt en USB Type-C med stöd för Displayport och laddning av andra enheter.

Razer Raptor lansers i USA och Kanada senare under 2019 och det är ännu okänt om modellen lanseras i Sverige. Riktpriset landar på 700 USD, motsvarande 7 800 kronor inklusive moms.

Razer Chroma Connected

Förutom Raptor talar Razer även om Chroma, företagets ekosystem för att styra RGB-belysning. De har tidigare introducerat vad de kallar för Chroma Connected, vilket gör det möjligt för andra tillverkare såsom MSI och Thermaltake att utnyttja Razers plattform för att hantera styrningen av belysning på sina produkter.

Syftet är att underlätta för användare som vill synkronisera sin belysning mellan produkter från olika tillverkare, vilket blir möjligt via Razers mjukvara Synapse. I dagsläget är det runt 300 produkter som har stöd för detta och detta ska utökas kontinuerligt i och med att fler tillverkare hoppar på tåget.

► Läs allt från #ces-2019

Något annat som introduceras är stöd för röststyrning, vilket innebär att det blir möjligt att bland annat styra RGB-belysningen med rösten i Synapse. Detta görs via röstassistenten Amazon Alexa och kräver ett headset eller en mikrofon från Razer. De samarbetar även med Amazon för att göra det möjligt att använda tekniken i spel framöver.

Läs mer om Razer: