Svenska Tobii är en av de största aktörerna när det kommer till ögonspårningsteknik. Den har genom åren integrerats i ett flertal produkter och företaget har bland annat samarbetat med Ubisoft för att implementera stöd för tekniken i Assassin's Creed. Företagets senaste satsning stavas VR, med integrerad ögonspårning i VR-headset från HTC som visas under CES 2019.

Enheten som visas heter Vive Pro Eye, vilken redaktionen får möjlighet att prova på under mässan. I det demo som visades används ögonspårningen för att sikta, istället för att detta görs med hjälp av rörelsekontroller. Det går även att navigera i menyer genom att titta på de olika menyvalen för att välja dem.

Tekniken utnyttjar också så kallad foveated rendering, vilket innebär att det område som användaren fokuserar på renderas i en högre upplösning och det följer med när denne flyttar blicken. Det resulterar bland annat i bättre bildkvalitet, men även lägre krav på hårdvaran då kringliggande områden visas i lägre upplösning och antalet pixlar som renderas i full upplösning minskar markant.

► Läs allt från #ces-2019

Redaktionens intryck av tekniken är positiv och den lägre upplösningen utanför fokus var inte något som påverkade upplevelsen negativt. HTC Vive Pro eye har ännu varken lanseringsdatum eller pris, men ska släppas någon gång under andra kvartalet 2019.

Läs mer om Tobii och HTC Vive: