Dell lanserar ny XPS 13 utan näskamera

Dell lanserar ny XPS 13 utan näskamera

Dell hör bön och 2019 års modell av XPS 13 blir utan webbkamera som filmar rakt upp i näsan. Tillkommer gör även en ny vit färg, ett förbättrat gångjärn och i stort förbättrade specifikationer.

Vid Ultrabook-datorernas begynnelse gjordes många kompromisser för att nå den slimmade design som Intel begärde. Bland de första att hitta en bra balans mellan design, prestanda, batteritid, ljudnivå och så många fler parametrar var den anrika datortillverkaren Dell med XPS 13.

Sedan ursprungliga modellen har Dell årligen uppdaterat XPS 13, med alltifrån bättre processorer till längre batteritid. Bolaget har även vågat sig på vissa ingrepp designmässigt som att krympa skärmramarna, vilket ledde till att webbkameran fick flytta ned under skärmen.

Dell-XPS-13-2019-2.png

Beslutet har vida kritiserats då kameran oundvikligen filmat användaren underifrån och rakt upp i näsborrarna. När bolaget lanserar nästa del i XPS 13-sagan är detta åtgärdat. Trots att skärmramen mäter in på endast 4 millimeter har Dell lyckats flytta upp webbkameran till en mer traditionell placering över skärmen.

Enligt Dell handlar det om en helt ny HD-upplöst webbkamera som mäter in på endast 2,25 millimeter, vilket gör att den ryms i skärmramens övre del. Trots dess nätta storlek bedyrar Dell att bildkvaliteten är bättre än tidigare, bland annat tack vare en ny design med fyra linser och brusreducering.

Dell-XPS-13-2019-6.jpg

Själva skärmen mäter fortfarande 13,3 tum och finns tillgänglig i upplösningarna 1 920 × 1 080 och 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD). Oavsett val av skärmpanel anger Dell en 178 graders betraktningsvinkel, stöd för 100% sRGB-färgrymd och en maximal ljusstyrka om 400 nits.

Hårdvarumässigt utrustas datorn med Intels senaste processorfamilj Whiskey Lake med fyra kärnor och totalt åtta trådar genom Hyperthreading. Valet av processor står mellan toppmodellen Core i7-8565U, Core i5-8265U och Core i3-8145U, där den sistnämnda tar klivet ned till två kärnor och fyra trådar.

Intel Whiskey Lake för ultratunna datorer – upp till 4,6 GHz på 15 W TDP

På minnesfronten levereras datorn med 4, 8 alternativt 16 GB fastlött LPDDR3 i två kanaler. För lagring utrustas datorn med en PCI Express-baseras SSD-enhet och här finns ett brett urval av kapaciteter att välja på: 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB och 2 TB.

På anslutningsfronten behåller datorn samma specifikationer som föregångaren. Det handlar således om tre USB Type-C, varav två har stöd för Thunderbolt 3 och den tredje är en USB 3.1 Gen2 (10 Gb/s). Detta flankeras av en Micro SD-kortläsare samt en 3,5 mm-ingång för ljud-in/-ut. Trådlös anslutning sker via Wifi 5 (802.11ac) och Bluetooth 4.2.

Dell-XPS-13-2019-3.png
Dell-XPS-13-2019-5.jpg
Dell-XPS-13-2019-7.png
Dell-XPS-13-2019-1.png
Dell-XPS-13-2019-8.png

En annan designmässig justering som gjorts kopplat till skärmen är nya gångjärn, som ska göra det lättare att öppna datorn med en hand. Därtill tillkommer den vita färgen "Frost", vid sidan om den traditionella grå "Silver" samt rosa "Rose Gold". Avslutningsvis mäter Dell XPS 13 in på 11,6 millimeter i profil, väger 1,23 kilogram och har en batteritid som anges till uppemot 21 timmar.

► Läs allt från #ces-2019

Nya XPS 13 finns att beställa från Dells egen webbutik och baskonfigurationen har ett rekommenderat pris på 899,99 USD, men i Sverige börjar datorn på avsevärt högre 16 990 kronor. I priset ingår Intel Core i5-8656U, 8 GB primärminne, 256 GB SSD och skärmpanelen i 4K UHD-upplösning.

Läs mer om Dells produkter:

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

47

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer