Alienware avtäcker bärbar speldator med utbytbara komponenter

Alienware avtäcker bärbar speldator med utbytbara komponenter

Alienware gör en satsning på bärbart spelande med sin nya modell Area-51m, vilken likt en stationär dator kan uppgraderas av användaren med ny processor och nytt grafikkort.

Utvecklingen bland bärbara speldatorer har gått snabbt under de senaste åren. Tack vare tekniska framgångar både hos datortillverkarna och grafikkortsmakarna har de blivit avsevärt tunnare och smidigare, samtidigt som prestandan har ökat och många är idag i klass med stationära datorer.

Ett problem som ofta tas upp är dock att de bärbara enheterna inte går att uppgradera, utan den som vill få bättre prestanda måste byta ut hela datorn. Detta är något Alienware vill ändra på med sin senaste skapelse Area-51m, en bärbar speldator där inte bara primärminne och lagring kan uppgraderas utan även grafikkort och processor.

När det kommer till processorer har datorn stöd för samma modeller som används för stationära datorer och som stöds av styrkretsen Z390, såsom Intels Core i9-9900K. För grafikkort finns stöd för upp till Geforce RTX 2080 Ti i Alienwares egen formfaktor Dell Graphics Form Factor (DGFF), vilket gör möjligheten att uppgradera detta något oklar.

ab1533cb-5c4e-4e7c-9c45-5dfe63db8a66.jpg

Alienwares VD Frank Azor hoppas att framtida grafikkort från Nvidia kommer vara tillräckligt strömsnåla för att passa i formfaktorn, men medger samtidigt att det är svårt att förutspå. Azor berättar även att det hänger mycket på intresse från kunder och tillverkare och utan det blir formfaktorn en nisch som kommer försvinna.

De kraftfulla komponenterna innebär även att batteritiden får stryka på foten och företaget talar ett par timmar vid vanlig användning och under en timme vid spelande. För att grafikkort och processor ska köras i full hastighet krävs två nätadaptrar på upp till 330W beroende på konfiguration.

Datorn kommer bestyckad med en 17,3-tumsskärm med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och går antingen att få med 60 eller 144 Hz samt Nvidia G-Sync och ögonspårning från Tobii. Sett till lagring finns det plats för två M.2 SSD-enheter samt en mekanisk hårddisk.

► Läs allt från #ces-2019

Alienware Area-51m lanseras i USA den 29 januari och har en prislapp på 2 549 USD i grundutförande. Detta motsvarar 28 500 kronor inklusive moms och datorn kommer då utrustad med en Intel Core i7-8700, Geforce RTX 2070, 1 TB lagring, 8 GB primärminne och en 1080p-skärm med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Källa: The Verge

Vad tycker du om konceptet med uppgraderingsbara bärbara speldatorer? Diskutera i kommentarerna!

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

48

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer