När AMD gjorde efterlängtad återkomst till relevans med arkitekturen Zen var det många som med spänning såg fram emot bolagets mobila satsning. Svaret på detta blev Raven Ridge som under årets CES 2019 fick en uppfräschning i form av Picasso, som med tillverkning på 12 nanometer ger bättre prestanda utan att för den sakens skull höja strömförbrukningen.

Alla som köpt en bärbar dator med AMD:s processorer under huven är dock inte nöjda och bland entusiastkretsar är missnöjet utbrett. Det handlar dock sällan om hårdvara utan istället om mjukvara, där det varit datortillverkarnas uppgift att certifiera AMD:s drivrutiner för sina system. Resultatet är att spelsugna entusiaster under långa perioder gått miste om viktiga optimeringar och buggfixar.

Under AMD:s direktsända evenemang från Consumer Electronics Show 2019 i Las Vegas berättar VD:n Lisa Su att de tar till sig av kritiken och rättar sig efter den. Från och med februari blir det möjligt att ladda ned och installera de vanliga Radeon Software-drivrutinerna, direkt från AMD:s egen webbplats.

► Läs allt från #ces-2019

AMD:s senaste processorfamilj för bärbara datorer ingår i Ryzen 3000-familen och har kodnamn "Picasso". Det handlar om fyra kärnor Zen+ med flertrådstekniken Simultaneous Multithreading för totalt åtta trådar. Detta flankeras av integrerad grafik baserad på arkitekturen Vega, där den nya toppmodellen Ryzen 7 3700U har 640 streamprocessorer som går i upp till 1 400 MHz.

Screenshot (40).png

De första datorerna med den nya generationen AMD-processorer för bärbara ska hitta ut på butikshyllorna inom kort.

Läs mer om AMD:s mobila processorer: