AMD firar 50 år och det på ett stort sätt. Under årets upplaga av CES var det första gången bolaget tog plats på stora scenen, där Lisa Su talade om framtida utmaningar och även produkter. Förutom att tillkännage Radeon VII – tidigare känd som Vega II – gav bolaget ett första smakprov på Ryzen 3.

Likt första gången AMD demonstrerade Zen och Ryzen för världen blev det med det vida populära programmet Cinebench R15. Processorn som visades hade 8 kärnor av den kommande arkitekturen Zen 2 och 16 trådar via Simultaneous Multithreading (SMT). På scen gick inte Lisa Su in på detalj om klockfrekvens, men bedyrade att den detaljen var långtifrån spikad.

Screenshot (71).png

I testet som utfördes på scen fick processorn 2 057 poäng och presterade således mer eller mindre identiskt med Intel Core i9-9900K. Intressant i sammanhanget var strömförbrukningen för de båda systemen, där AMD-systemet drog omkring 133 W medan Intel-systemet låg signifikant högre på 180 W.

Samtidigt bekräftas också ryktena om en skalbar design, likt den AMD ska använda för andra generationens Epyc. Processorn har en stor krets som sköter input/output (I/O), det vill säga saker som minneskontroller, PCI Express, lagring och liknande, medan en mindre krets på 7 nanometer huserar själva processorkärnorna.

Screenshot (72).png
Screenshot (73).png

Baserat på presentationen går det även att spekulera i att sockel AM4 kliver upp till 16 kärnor eller att AMD åtminstone har den möjligheten. Medan I/O-kretsen tar upp en betydande del på vänster sida om substratet ser det ut som att dess högra sida skulle kunna rymma dubbla "chiplets", båda med 8 kärnor vardera.

► Läs allt från #ces-2019

När AMD Ryzen 3 väl lanseras blir processorfamiljen först i världen med stöd för PCI Express 4.0 för konsumenter. Lanseringen ska äga rum i mitten av året, vilket kan innebära att fler detaljer dyker upp i samband med Computex 2019 som går av stapeln i slutet av maj.