Vi pratar Ryzen 3000-serien med AMD – Zen 2 och 7 nanometer

På CES 2019 visar AMD upp både nya grafikkort och ger en försmak av kommande Ryzen 3000-serien. Kompatibiliteten med 300-seriens styrkretsar kan dock bli tveksam.

När Lisa Su äntrade scenen på CES 2019 var det ett självsäkert AMD som visade ansiktet. Från smärre katastrofer som arkitekturen Bulldozer så är AMD återigen på banan, inte minst tack vare arkitekturen Zen. SweClockers är på plats under CES 2019 och passar på att tala med AMD.

Screenshot (72).png

Bolaget trycker på att 2018 blev ett mycket framgångsrikt år, där Ryzen 2000-serien gjort bra ifrån sig. Orsakerna stavas delvis god prestanda och vettiga priser, men samtidigt nämner AMD att Intels kapacitetsproblem varit en oväntad gåva. Problemen lät nämligen AMD knipa många kunder ifrån Intel.

På CES 2019 blickar dock AMD fram mot det nya året, och rivstartar direkt med ett tidigt ingenjörsexemplar av Ryzen 3 "Matisse". Processorserien bygger på Zen 2, vilken kommer med förbättrad IPC och högre klockfrekvenser till lägre strömförbrukning. Nämnvärt är att frekvenserna är långt ifrån spikade.

På scen slår det åttakärniga ingenjörsexemplaret med nöd och näppe Intel Core i9-9900K i populära Cinebench, där strömförbrukningen uppskattats till omkring 75 watt. Detta kan jämföras mot Intels 125 watt.

Bragden görs möjlig av både kraftigt omarbetad arkitektur rent designmässigt, men även TSMC:s pinfärska tillverkningsteknik på 7 nanometer är avgörande. Processen innehåller dock fler steg än tidigare och är inte helt gratis, varpå AMD valt att bryta ut I/O-delen med PCI Express, SATA och liknande till en separat krets.

amd-2.jpg

Denna tillverkas istället på välbeprövade 12/14 nm, medan processorkärnorna huseras på en mindre krets tillverkad på 7 nm. Dessa monteras sedan på ett substrat, där AMD:s egenutvecklade gränssnitt sköter kommunikationen. Intressant nog finns det tydliga monteringspunkter för en till processorkrets, något som öppnar för 16 kärnor på konsumentplattformen AM4.

Tveksam kompatibilitet för 300-seriens styrkretsar på AM4

Hur det blir med det i praktiken återstår dock att se, där dubblerat antal kärnor mot de första Ryzen-serierna kan ställa till det för äldre moderkort. Beroende på hur strömmatningen dimensionerats och hur törstiga de eventuella modellerna blir kan kompatibiliteten med exempelvis 300-seriens moderkort bli tveksam.

Något som stärker uppgifterna är att AMD inte kräver kompatibilitet för Ryzen 3 på äldre moderkort ut 300-serien. Detta då tillverkarna avslutat sin produktion. AMD hävdar å sin sida att kompatibilitet rent krasst finns, men att det är upp till partnertillverkare att implementera stöd. Företagets 400-serie är dock garanterad stöd.

Test.jpg

I samband med lanseringen av Ryzen 3 väntas även 500-seriens styrkretsar se dagens ljus, där avslöjandena dessvärre är sparsmakade. Vad som är känt är dock att PCI Express 4.0 kommer att finnas tillgängligt på plattformen, vilket innebär att AMD blir först ut med det nya gränssnittet.

► Läs allt från #ces-2019

Rent konkret innebär standarden att bandbredden per kanal dubbleras till 2 GB/s, vilket ger 64 GB/s för en fullskalig PCI Express x16-anslutning. Nämnvärt är att tidigare moderkort ur 300- och 400-serierna kan få stöd för standarden via en uppdatering, förutsatt att ledningsbanorna till anslutningen inte är för långa.

Lanseringen av både Ryzen 3000-serien och tillhörande moderkort utrustade med 500-seriens styrkretsar är planerad till sommaren 2019.

Läs mer om AMD och Intel:

Skicka en rättelse
42

Google Pixel 4a är mellanklasstelefon med kameran i fokus

Med pressad prislapp och avskalade funktioner presenterar nu sökmotorjätten Pixel 4a, men svenska spekulanter lär bli besvikna. Läs mer

14

Sony redogör för Dualshock 4-kompatibilitet på Playstation 5

Handkontrollen till Playstation 4 kommer fungera på den kommande konsolen – förutsatt att du spelar PS4-spel. Läs mer

25

Huawei Kirin 1020 förväntas bli dyrare än Apples A14 Bionic

Huaweis kommande systemprocessor ser ut att landa storleksmässigt mellan Apples A14 Bionic och kommande Macbookprocessorer. Läs mer

7

Datormusens uppfinnare William English död vid 91 års ålder

Douglas Englebarts gamla vapendragare tillika "mother of all demos"-skaparen William English går ur tiden. Läs mer

6

Sony-patent antyder om Playstation 5 med flera systemkretsar

Patentet beskriver hur flera systemkretsar kan användas i tandem i framtidens spelkonsoler för att rendera grafik. Läs mer

30

EA äntrar topplistorna på Steam

Spelutgivaren står för 40 procent av juni månads mest sålda spel på Steam. Läs mer

46

Intel anklagas för FinFET-patentstöld

Kinas vetenskapsakademi kräver Intel på 200 miljoner yuan med ett patent från år 2011 i ryggen. Läs mer

4

Minnestyperna DRAM och NAND dominerar kretsmarknaden

Värdet av halvledarmarknaden beräknas uppgå till 368 miljarder USD år 2020 – minnestyperna står för cirka en tredjedel. Läs mer

42

Avrunda veckan med en omvänd frågesport!

Veckans quiz handlar om allt från kodnamn till grafikkort. Kan du ställa de rätta frågorna? Läs mer

20

Intel "Tiger Lake" visar stark enkeltrådad prestanda i tidigt test

Den elfte generationens Core-processorer för bärbara datorer ser ut att erbjuda ett skapligt prestandakliv över Ice Lake-serien. Läs mer

40

Angriparna bakom Bitcoin-bluffen avslöjade

Efter en utredning på omkring två veckor rapporteras nu att förövarna bakom Twitter-attacken är gripna och väntar åtal. Läs mer

89

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer