Marknaden för spelskärmar har utvecklats explosionsartat de senaste åren. TN-varianter får allt högre uppdateringsfrekvenser och lägre latenser, samtidigt som IPS-paneler pressats till nivåer som tidigare låg utom räckhåll. Ökad konkurrens innebär också lägre priser, vilket gjort modellerna tillgängliga för allt fler gamers.

gigabyte-2.jpg
gigabyte-1.jpg

Nu äntrar ytterligare en aktör scenen – Gigabyte, under varumärket Aorus. På CES 2019 presenterar företaget skärmen AD27QD Tactical Gaming Monitor, en renodlad spelskärm på 27 tum med 10-bitars IPS-panel, upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar, 144 Hz och stöd för Freesync.

Specifikationerna må kännas bekanta, men skenet bedrar en smula – det handlar inte om samma AU Optronics-lösning som används i flera andra varianter. Istället väljer Gigabyte en helt ny panel sigerad Innolux, vilken utöver AD27QD endast används i en annan modell – Razers färska skärm Raptor.

gigabyte-3.jpg

Övriga egenskaper är bland annat ett menysystem som kan kontrolleras med snabbkommandon direkt från tangentbordet, inbyggt stöd för aktiv brusreducering, RGB-belysning på baksidan samt en rad funktioner riktade mot spelare. I den sistnämnda kategorin finns till exempel möjlighet att ha fast sikte på skärmen, samt stöd för black frame insertion.

Nämnvärt är att strömadaptern integrerats i skärmens fot, vilket innebär att väggmontering blir en omöjlighet. VESA Adaptive Sync kommer även fungera för grafikkort från Nvidia om det tvingas på i drivrutinerna. Gigabyte menar dock på att skärmen kan få officiellt stöd för G-Sync framöver.

► Läs allt från #ces-2019

Aorus AD27QD Tactical Gaming Monitor lanseras den 16 januari 2019 med en rekommenderad prislapp på 599 dollar, motsvarande cirka 6 700 kronor inklusive moms. Till att börja med är modellen inte aktuellt för den nordiska marknaden, men Gigabyte hoppas på utrullning även där senare under året.

Läs mer om skärmar på CES 2019: