När Nvidia introducerade sin RTX 2000-serie under 2018 var en av de stora nyheterna stöd för flera nya tekniker. En av dem är ray tracing i realtid, vilket möjliggör realistiska ljuseffekter och skuggor i spel, något som i dagsläget endast kan utnyttjas i Battlefield V.

Nvidia är i dagsläget ensamma om att ha stöd för tekniken i sina grafikkort, men AMD har tidigare sagt att de anser att det är en viktig teknik och något de håller koll på. Under en frågesession på CES 2019 understryker AMD:s VD Lisa Su detta och menar att de arbetar aktivt med ray tracing, både på hård- och mjukvarusidan.

I would say that we are deep into development, and that development is concurrent between hardware and software. And so for us, it’s, you know, what is the consumer going to see? The consumer doesn’t see a lot of benefit today because the other parts of the ecosystem are not ready. I think by the time we talk more about ray tracing, the consumers will see that.

Några närmare detaljer nämns inte, men Su menar att tekniken idag inte innebär några större fördelar för konsumenter. Detta då ekosystemet runt den ännu inte är redo, något hon hoppas det kommer vara när AMD är redo att tala mer om ray tracing. Företaget har en tidsplan för när detta ska ske, men det är inget de vill dela med sig av i dagsläget.

Detta går i linje med AMD:s grafikchef David Wangs uttalande om att AMD kommer svara på tekniken, men att det kommer ta ett tag innan den slår igenom på riktigt. Han menar att den måste bli tillgänglig i såväl billigare som dyrare grafikkort innan det kan ske. Troligt är att AMD väntar med tekniken till kommande Navi som planeras släppas någon gång under 2019.

Källa: PCWorld

Läs mer om ray tracing: