I entusiastkretsar är en het trend att montera kraftfulla komponenter i små chassin, där Dancases A4-SFX och Louqes Ghost S1 är två exempel. Marknaden för de ultrakompakta datorlådorna är dock relativt nischad, och gräsrotsfinansiering via exempelvis Kickstarter är inte ett ovanligt tilltag.

Svenska Thor Zone har sedan 2017 arbetat med sitt bidrag till SFF-genren i form av chassit Mjolnir I. Genom SweClockers forum har många medlemmar givit konceptet feedback och den 4 januari 2019 öppnade företaget en Kickstarter-kampanj med målsnöret uppspänt vid 1,5 miljoner insamlade kronor. Efter mindre än en vecka avbryts nu kampanjen.

Mjolnir cancel.JPG

Instagram tackar Thor Zone de som finansierat chassit, men skriver att det är nödvändigt att nå fler människor för att kunna ro iland projektet. Strategin är att genomföra några förändringar av Mjolnir I, varpå prototyper ska skickas ut till välkända Youtube-profiler. Därefter ska en återlansering på Kickstarter äga rum.

Mjolnir I har en volym på 9,7 liter och precis som nämnda Ghost S1 handlar det om ett chassi med två kammare, som huserar grafikkortet respektive Mini ITX-moderkort och nätdelen. Thor Zones produkt särskiljer sig från konkurrenterna bland annat genom att använda en precisionsgjuten stomme i aluminium, där de sällskapande sidopanelerna kan väljas till varianter av härdat glas.

Ursprungligen skulle datorlådorna levereras till de första finansiärerna någon gång i september 2019. I dagsläget är det dock oklart hur prissättning och tidsplan för leverans av produkterna ser ut för den kommande kampanjen, som ska gå av stapeln om sex månader.

Läs mer om ultrakompakta datorlådor: