Mini ITX är en standardiserad formfaktor för den som eftersöker en relativt kompakt dator och moderkorten mäter in på 170 × 170 mm. På marknaden för nätta datorer finns också flera proprietära format, som exempelvis tar plats i Apples Mac Mini och Intels NUC-enheter.

I ett försök att krympa moderkorten ytterligare lanserade Silverstone formfaktorn Micro STX år 2017, där måtten för korten landade på 127 × 178 mm. En av grundvalarna för konceptet var att använda grafikkort enligt MXM-standarden, som har varit en standard för bärbara datorer. Nvidia ville dock inte sälja dessa löst och chassimakaren skrinlade därför Micro STX i fjol.

A300-SmallAPU.jpg
ASrock deskmini am4.JPG
DeskMini A300 Series(L1).png
DeskMini A300 Series(L5).png

Under CES 2019 dammar taiwanesiska Asrock av Silverstones standard i det ännu mindre utförande vid namnet Mini STX, som tar plats i Deskmini A300. Här har MXM-anslutningen strukit på foten och tanken är istället att använda processorer med integrerad grafik. Produkten blir därmed den första att ta AMD:s sockel AM4 till det krympta formatet.

Deskmini A300 har ett chassi med måtten 155 × 155 × 80 mm, för en volym på låga 1,92 liter. Under huven syns ett Mini STX-moderkort med storleken 140 × 147 mm, som sällskapas av en extern nätdel på 120 watt. Stöd för AMD:s samtliga AM4-processorer med integrerad grafik och TDP-värde upp till 65 watt listas, vilket bland annat innefattar fjolårets "Raven Ridge" med Vega-grafik.

För primärminnet finns två platser för DDR4-minnen av typen SODIMM och när det gäller lagring märks två SATA-anslutningar samt dubbla M.2-platser. De tre bildanslutningarna är Displayport, HDMI och VGA. Därtill finns tre USB 3.1, varav en är Type-C, vilka sällskapas av en USB 2.0 samt in- och utgångar för ljud. Slutligen finns Gigabit Ethernet och ännu en M.2-plats för trådlösa nätverkskort.

► Läs allt från #CES-2019

Den maximala höjden för processorkylare specificeras till 46 mm, vilket sållar bort Wraith Stealth-kylaren som inkluderas med AMD:s Ryzen-processorer i "Raven Ridge"-familjen. Asrock tillhandahåller dock en kylare som är snarlik de som medföljer "Bristol Ridge"-baserade A-serien, men denna säljs separat. I dagsläget är det okänt när Deskmini A300 kommer ut på marknaden samt till vilket pris.

Läs mer om kompakta chassin: