När Nvidia gjorde Consumer Electronics Shows under 2019 låg för ovanlighetens skull Geforce i fokus. Grafikkortet Geforce RTX 2060 var en av de stora nyheterna, men den kanske största var att Nvidia till slut omfamnar VESA Adaptive Sync – i praktiken stöd för de skärmar som hittills lanserats med stöd för AMD Freesync.

Drygt en vecka senare släpper Nvidia sin första drivrutin som gör det möjligt att aktivera G-Sync på skärmar med stöd för VESA Adaptive Sync. Det handlar om hundratals skärmar på marknaden idag, varav Nvidia hunnit testa 400 stycken och endast 12 stycken lever upp till bolagets högt ställda krav för G-Sync.

De tolv skärmarna som godkänts av Nvidia är Acer XFA240, Acer XG270HU, Acer XV273K, Acer XZ321Q, AOC Agon AG241QG4, AOC G2590FX, Asus MG278Q, Asus XG248, Asus VG258Q, Asus XF258, Asus VG278Q och BenQ XL2740. När grafikkortet är kopplat till en av dessa skärmar aktiveras stödet automatiskt, medan det måste slås på manuellt i drivrutinerna för andra modeller.

Nvidia är tydliga med att påpeka att användare som slår på G-Sync på skärmar som inte fått en kvalitetsstämpel kan leda till en lång rad problem, där alltifrån oskärpa till sämre flyt i bilden nämns. Hur stora eller små problemen är varierar givetvis mellan olika skärmar.

Nvidias drivrutin Geforce 417.71 Game Ready Driver finns att ladda ned på bolagets webbplats och i SweClockers forum finns redan alla nedladdningslänkar tillgängliga.

Har du ett Geforce-grafikkort och en av Nvidias tolv certifierade skärmar eller sitter du med en annan "Freesync"-skärm? Berätta om dina upplevelser med G-Sync på en VESA Adaptive Sync-skärm i forumet!