I början av februari drar AMD igång sitt grafikkortsår med Radeon VII och Vega på 7 nanometer, som från början inte skulle släppas för konsumenter. Det dröjde dock inte långt efter tillkännagivandet följdes upp av en rapport från Tweaktown, som skrev att grafikkortet skulle säljas i färre än 5 000 exemplar och minusmarginaler.

While we don't report on production numbers externally, we will have products available via AIB partners and AMD.com at launch of Feb. 7, and we expect Radeon VII supply to meet demand from gamers.

I ett uttalande till SweClockers bemöter AMD uppgifterna om att Radeon VII skulle bli ett grafikkort i kraftigt begränsad upplaga. Bolaget går inte in på några siffror, men gör gällande att det kommer finnas tillräckligt många av det nya grafikkortet för att möta efterfrågan.

Samtidigt berättar AMD att Radeon VII kommer säljas båda via sin egen webbplats och partnertillverkare. Så sent som under Consumer Electronics Show framgick dock att företagets partner inte släpper några skräddarsydda modeller, det vill säga med egenutvecklade kretskort och kylarlösningar.

Sannolikt innebär beskedet att AMD:s partnertillverkare kommer sälja Radeon VII i referensutförandet, där endast kartongen skiljer och eventuellt att detaljer på grafikkortet pryds med tillverkarspecifika klistermärken. Därutöver är det möjligt att de kan skruva upp klockfrekvenserna en aning.

Går upp mot Geforce RTX 2080

AMD Radeon VII bygger kring kretsen Vega 20, som är världens första grafikkrets att tillverkas på 7 nanometer. Av 4 096 streamprocessorer är 3 840 stycken aktiverade och ska gå i en klockfrekvens på upp till 1 800 MHz, att jämföra med 4 096 streamprocessorer i upp till 1 546 MHz för Radeon RX Vega 64.

Screenshot (51).png

Den stora nyheten för Vega 20 är en massiv 4 096-bitars minnesbuss som med Radeon VII parats ihop med inget mindre än 16 GB HBM2, som tickar i en effektiv klockfrekvens om 2 000 MHz. Detta ger en rekordhög bandbredd om 1 TB/s – väl över alla tidigare grafikkort från både AMD och Nvidia.

På kylningsfronten märks en massiv pjäs som tar upp två expansionsplatser och kyls av tre stycken axialfläktar, vilka har semipassiv drift och därmed stängs av vid låga laster. Av allt att döma är kyllösningen välbehövlig då Radeon VII väntas dra omkring 300 W.

Enligt AMD går Radeon VII upp mot Nvidias Geforce RTX 2080. Modellen får därför också samma rekommenderade pris på 699 USD, motsvarande strax under 7 900 kronor inklusive moms. Lanseringen äger rum den 7 februari.