Rykte: AMD "Gonzalo" är systemkrets med Zen och Navi för framtida spelkonsol

Rykte: AMD "Gonzalo" är systemkrets med Zen och Navi för framtida spelkonsol

Med över fem år på nacken börjar det bli hög tid för nya spelkonsoler från Sony och Microsoft. Nu hittar information ut om systemkretsen "Gonzalo" som sägs ligga till grund för en av enheterna.

Den senaste generationens spelkonsoler från Sony och Microsoft drivs båda av systemkretsar från AMD. Det tisslas och tasslas allt mer om en ny generation från duon är på gång, något som också är troligt då både Playstation 4 och Xbox One fyller sex år under hösten 2019.

Allt pekar mot att Sony och Microsoft fortsätter sina samarbeten med AMD. Det här stärktes inte minst under CES 2019 där Microsofts spelchef Phil Spencer gick upp på scen under AMD:s presentation och talade varmt om samarbetet och berättade att det fortsätter även framöver.

På Twitter publicerar välkända TUM_APISAK uppgifter om en systemkrets vid kodnamn "Gonzalo" från AMD. Enligt uppgifterna ska kretsen ligga till grund för någon av spelkonsolerna som Sony och Microsoft tros släppa antingen sent i år eller under 2020.

Vid sidan om namnet Gonzalo anges 2G16002CE8JA2_32/10/10_13E9, som påminner om AMD:s interna kodnamn för tidiga processorexemplar. Av detta går det utläsa att processorn har åtta kärnor med en basfrekvens om 1,6 GHz med den maximala turbofrekvensen 3,2 GHz.

Vad som inte framgår är vilken arkitektur som processorkärnorna baseras på, men det har tidigare skrivits om att ett Zen-derivat ligger till grund för nästa generations spelkonsoler. Förutsatt att tillverkningstekniken blir 7 nanometer bör arkitekturen i fråga vara Zen 2, som presterar avsevärt bättre än den Jaguar-arkitektur som utgör systemkretsarna för dagens spelkonsoler.

Ändelsen "10_13E9" på kodnamnet ser ut som något från grafiksidan, men vad exakt är det svårt att utröna. Flera tidigare rapporter har dock talat om att den hitintills icke-lanserade arkitekturen Navi ska användas i spelkonsolerna från både Microsoft och Sony.

Förutsatt att kodnamnet och uppgifterna är äkta går det inte heller utesluta att det i själva verket handlar om en framtida processor från AMD. Då alltmer pekar mot att AMD tar klivet upp till 16 kärnor för sockel AM4 vore det inte konstigt om bolagets processorer med integrerade grafikdelar går upp till 8 kärnor.

Tillkännagivande kan komma på E3 2019

Det florerar många rykten om att AMD planerar lansera arkitekturen Navi med tillhörande grafikkort i samband med spelmässan E3 2019. Om så blir fallet är det möjligt att både Sony och Microsoft väljer att tillkännage sina nya spelkonsoler på samma tillställning.

Läs mer om Navi och nästa generations spelkonsoler:

Skicka en rättelse
1

Intel presenterar Tiger Lake med Willow Cove och grafikkretsen Xe LP

Under Intel Architecture Day avslöjades mer information om kommande Tiger Lake, där bland annat grafikkretsen Xe syns till. Läs mer

10

Intel avtäcker tillverkningstekniken 10nm Superfin

Kraftigt förbättrade FinFET-transistorer ska ge företagets nya 10 nanometers-process en rejäl skjuts i energieffektivitet och prestanda. Läs mer

27

Thermaltake "optimerar" applikationen av kylpasta

Företagets nya kylpastor TG-30 och TG-50 inkluderar bikakemönstrad plaststencil. Läs mer

41

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

9

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

20

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

7

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

78

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

142

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

28

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

35

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer