De senaste åren har Google genomgått en hel del rättsliga tvister i Europa, där sökmotorjätten bland annat dömts av EU för konkurrensbrott med en bot om 44 miljarder kronor. Bolaget ska ha utnyttjat det mobila operativsystemet Androids marknadsledande position, för att få tillverkare att förinstallera bolagets sökmotor och webbläsaren Chrome.

Nu hamnar Google återigen i hetluften då franska CNIL, som är den franska motsvarigheten till Datainspektionen, anklagar företaget för att bryta mot dataskyddsförordningen (GDPR). Myndigheten menar att Google inte är tillräckligt tydliga mot sina användare, främst när det kommer till information och regler kopplade till riktade annonser.

Den 25 maj 2018 trädde den nya dataskyddsförordningen i kraft och enligt denna måste användare aktivt godkänna att företag får samla in data. På sin webbplats skriver CNIL att processen för att konfigurera den riktade marknadsföringen är mer omständlig än förordningen tillåter, varför Google åläggs en bötessumma på 50 miljoner euro, motsvarande 512 miljoner kronor.

En talesperson för Google meddelar att företaget är "djupt engagerat för att möta den höga standard och transparens" som deras användare förväntar sig. I dagsläget granskar bolaget beslutet för att förbereda nästa steg. Enligt The Verge har Google anklagats för snarlika brott i andra delar av Europa, men huruvida detta resulterar i fler viten återstår att se.

Läs mer om Google: