Intel är idag en av världens största kretstillverkare och har fabriker på flera platser världen över. I samband med att företaget vuxit har de också skjutit in stora summor pengar i byggnationer av nya fabriker samt expansion av befintliga, både för att öka tillverkningen och för att gå över till nya tillverkningstekniker.

Tidningen The Oregonian rapporterar nu att Intel återigen planerar att bygga ut en av företagets fabriker i delstaten Oregon, med namnet D1X. Företaget har sedan tidigare berättat om planer på detta, men nu framgår det att syftet är att möta framtida efterfrågan på kretsar tillverkade på 7 nanometer.

Fabriken D1X är en av Intels mest avancerade och där tillverkaren gör en stor del av sin forskning för utveckling av ny teknik. Expansionen av fabriken innefattar en ny del på motsvarande 100 000 kvadratmeter, för en total yta på cirka 300 000 kvadratmeter.

1 VR0YTHlcuOzJWTHMxYq9wA.jpeg

En av många varianter av ASML:s EUV-maskiner.

Tillverkningen på 7 nanometer väntas ske med hjälp av Extreme Ultra Violet (EUV) och för detta används maskiner stora som bussar från nederländska ASML, med en kostnad på 120 miljoner USD styck. Kostnaden för byggnationen hamnar i miljardklassen och ska pågå i 18 månader, men är fortfarande i uppstartsfasen och lär därför dröja betydligt längre än så.

Uppgifterna om Intels expansion av sin fabrik kommer efter ett problematiskt år för tillverkaren. Företaget har sedan mitten av 2018 lidit av kapacitetsproblem för kretsar på 14 nanometer, något som fått stora konsekvenser och lett till färre leveranser till kunderna.

Under samma period florerade även rykten om att bolaget lagt ned utvecklingen av kretsar på 10 nanometer, något de själva dementerade. Företaget meddelade även under CES 2019 att Ice Lake på 10 nanometer för bärbara datorer är i produktion och en lansering senare under året verkar därmed trolig.

Läs mer om Intel: