Arkitekturen Bulldozer skulle blivit AMD:s återkomst till prestandasegmentet. Med facit i hand blev den en stor besvikelse som ofta presterade sämre än tidigare generationer. Sedan två år tillbaka har AMD en ny och signifikant bättre arkitektur vid namn Zen, men kontroverserna kring Bulldozer lever vidare.

I november 2015 lämnade Tony Dickey in en grupptalan till domstolen i Northern District of California, USA. I denna gjorde han gällande att AMD:s sätt att räkna kärnor på var felaktigt och att de åttakärniga FX-modellerna endast var fyrkärniga. Det här har också debatterats flitigt bland entusiaster.

Nu har distriktsdomaren Haywood Gilliam gett avslag på AMD:s påstående om att en "signifikant majoritet" förstod termen "kärna" och att de visste vad de köpte. Det här betyder att AMD kan välja att gå in i förlikning med de som är del i grupptalan eller låta det gå vidare till domstol, där 12 jurymedlemmar från samhället i sådana fall får avgöra huruvida AMD:s åttakärniga FX-serie har åtta eller fyra kärnor.

amd_fx_0012_Layer 2.jpg

Två kärnor i en modul, enligt arkitekturen Bulldozer.

SweClockers test av AMD FX-8150 och FX-8120 "Bulldozer"

När Bulldozer kom var det på många sätt en banbrytande design. En så kallad "modul" innehåller två "kärnor" med egna enheter för att göra beräkningar i heltal, som är vanligast i konsumentapplikationer. Mycket annat, som enheten för att utföra flyttalsberäkningar, L2-cacheminne på 2 MB och backend är gemensamma resurser i en modul.

För processorarkitekturer från Intels och AMD:s processorer innan Bulldozer delas inte dessa resurser, utan ingår i vad som ofta beskrivs som en "kärna". Detsamma gäller även Zen och dess uppföljare som likt Intels moderna processorer är en mer konventionell design utan "moduler".

Om juryn dömer till målsägarnas fördel innebär det stora kostnader för AMD, då alla som köpt en processor med arkitekturen Bulldozer i Kalifornien får rätt till ersättning motsvarande prisskillnaden mellan en fyrkärnig och åttakärnig modell. AMD har sagt att de har för avsikt att fortsatt bestrida stämningen.

Källa: The Register

Vad är en modul i Bulldozer och dess vidareutvecklingar Piledriver, Steamroller och Excavator? Två kärnor, en kärna eller nånting däremellan? Diskutera!