I början av 2017 släppte AMD den första generationens Ryzen-processorer, som baseras på arkitekturen Zen. Lanseringen markerar AMD:s återkomst till processormarknaden och därutöver tog Ryzen åttakärniga processorer till den breda massan, något som företagets ärkerival Intel matchade genom fjolårets Core i9-9900K och Core i7-9700K.

Under teknikmässan CES 2019 levererade AMD ett smakprov på vad som komma skall med tredje generationens Ryzen. Bland nyheterna syns en krympt tillverkningsteknik samt en övergång till en så kallad chiplet design. I detta fall innebär det att processorkärnorna tillverkas på 7 nanometer och kommunicerar med en separat krets tillverkad på 14 nanometer, som bland annat svarar för lagring och PCI Express.

Av bilder att döma ryms ännu en krets med processorkärnor på substratet, och i intervjuer har bland annat AMD:s VD Lisa Su friskt antytt kring framtida modeller med fler än åtta kärnor. I databasen för det syntetiska prestandatestet Userbenchmark har nu en okänd tolvkärnig processormodell från AMD dykt upp.

AMD Matisse 12C24T.jpg

Det rör sig om ett ingenjörsexemplar med koden 2D3212BGMCWH2_37 / 34_N, där “H2”-delen visar på att processorn hör till familjen “Matisse” som är kodnamn för Ryzen 3. I databasen skrivs dessutom att det rör sig om sockel AM4, vilket vidare tyder på att det handlar om bolagets kommande konsumentprocessorer.

Totalt bjuder processorn på 24 trådar med en basfrekvens på 3,4 GHz, medan den genomsnittliga turbofrekvensen är 3,6 GHz. TDP-värdet uppges vara 105 watt och mängden L3-cacheminne 32 MB. Utöver processorn är det testade systemet enkelt, där exempelvis primärminnet är på 4 GB med en frekvens om 1 333 MHz.

Prestandamässigt landar den tolvkärniga processorn på 116 poäng i det enkeltrådade testet. Detta kan jämföras med Intels Core i9-9900K, som i genomsnitt levererar 145 poäng.

Nämnvärt är dock att Core i9-9900K har basfrekvens på 3,6 GHZ, medan turbofrekvensen kan uppgå till 5,0 GHz vid fåtrådig belastning. När samtliga kärnor belastas syns 1 512 poäng för sistnämnda, vilket med god marginal passeras av de 1 745 poäng presterade av den AMD-modell som nu skymtas.

Processorn som dykt upp i databasen är inte i slutgiltigt utförande, så var klockfrekvenser och andra specifikationer landar till lanseringen återstår att se. Ryzen 3000-serien har förväntad lansering någon gång i juni, men det är okänt om modeller med fler än åtta kärnor gör entré vid samma tillfälle.

Läs mer om AMD "Matisse":

Källa: Userbenchmark via Tum Apisak