OLED-paneler har det varit tal om länge, och numera finns tekniken tillgänglig både i TV-apparater och ett fåtal datorskärmar. Samsung är mycket stora på marknaden för mindre OLED-skärmar, avsedda för telefoner och surfplattor. Däremot är det konkurrenten LG som dominerar marknaden för större paneler, då bolaget sitter på patent som underlättar tillverkningen.

Nu visar dock Samsung upp en skärm för bärbara datorer, vilken jämfört med TV-apparater är relativt nätt på 15,6 tum med bildförhållandet 16:9. OLED-panelen är ett påkostat dito och erbjuder upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar, där varje pixel är en egen ljuskälla. För att passa i moderna bärbara datorer har Samsung även försökt få ned skärmkanterna till ett minimum.

På kontrastsidan märks en av OLED-teknikens styrkor, då de individuella pixlarna kan stängas av och på så vis bli helt svarta. Kontrastförhållandet landar därför på 120 000:1. Ljusstyrkan hamnar på 600 cd/m², vilket sammantaget med övriga specifikationer innebär en DisplayHDR True Black 500-stämpling.

Slutligen märks stöd för 100 procent av färgrymden DCI-P3, något som ger ett större färgomfång än de flesta skärmar kan stoltsera med. Massproduktion startar i mitten av februari, och skärmpanelen väntas dyka upp i produkter på marknaden senare under 2019.

Källa: Anandtech

Skulle du vilja ha en högupplöst OLED-skärm i din bärbara dator?