När AMD tog processorfamiljen Ryzen och arkitekturen Zen till marknaden tog de hjälp av Asus dotterbolag Asmedia, för att designa styrkretsarna i 300-serien. I samband med Ryzen 2000-serien uppdaterades styrkretsarna något och uppgick istället i 400-serien.

amd-2.jpg
amd-1.jpg

I mitten av året lanserar AMD nästa generations Ryzen-processorer, som tar klivet ned till 7 nanometer och introducerar arkitekturen Zen 2. Detta ackompanjeras ännu en gång av nya styrkretsar, som föga oväntat ingår i 500-serien. Nu pekar allt mer mot att åtminstone toppkretsen blir en helt ny skapelse.

Enligt Gamers Nexus ska kommande X570 i stort baseras på I/O-delen från AMD:s serverprocessorer Epyc, men exakt vad som menas med detta framgår inte. Tidigare har det inte skiljt mycket mellan vad Ryzen och Epyc erbjuder rent funktionellt, däremot har den sistnämnda inneburit fler av allting – i synnerhet antalet PCI Express-kanaler.

När det kommer till just PCI Express kommer Ryzen 3000-serien med inbyggt stöd för PCI Express 4.0, som dubblerar bandbredden ställt mot version 3.0. I nuläget pekar dock mycket mot att det endast kommer kunna gälla ett fåtal PCI Express-anslutningar på moderkortet, då kanalerna från styrkretsen i nuläget ser ut att stanna kvar vid version 3.0.

En konsekvens av att styrkretsen blir mer kapabel är att strömförbrukningen sägs gå upp rejält mot X470. Istället för 6–8 watt ska X570 kunna dra omkring 15 watt – omkring en dubblering. Detta är dock väl inom ramen för vad som kan kylas av de annars överdimensionerade kylflänsarna på tillverkarnas moderkort.

En annan intressant detalj är att X570 ska vara designad av AMD, som uppges frångå Asmedia. Enligt uppgift till branschtidningen Digitimes ska uppgifterna om en egen design stämma, men trots detta ska partnerskapet med Asmedia fortsätta med styrkretsarna i 500-serien.

Att samarbetet fortsätter trots att AMD designat X570 på egen hand kan betyda flera saker. Ett alternativ är att AMD lägger det i Asmedias händer att tillverka och leverera styrkretsar i 500-serien. Det är också möjligt att Asmedia står bakom styrkretsar i lägre prisklasser, som framtida B550.

Zen2-AM4.jpg

Nämnvärt är att de nya styrkretsarna inte är ett krav för att köra AMD:s kommande processorer. Ryzen 3000-serien blir bakåtkompatibel med dagens moderkort med sockel AM4 och styrkretsar i 400-serien, däremot lämnar inte AMD några garantier för att nya finesser som PCI Express 4.0 från processorn fungerar tillsammans med äldre modeller.

Officiellt talar AMD om en lansering av Ryzen 3000-serien i mitten av året och enligt rapporten siktar de specifikt på juni månad, i samband med Computex som går av stapeln den 28 maj. Detta kan dock skjutas något på framtiden, beroende på hur arbetet fortlöper med färdigställandet av X570. Lanseringen av B550 sägs äga rum ett kvartal senare.

Läs mer om AMD Ryzen 3000-serien och Zen 2: