Den 15 februari släpps den försenade förstapersonsskjutaren Metro Exodus, där spelaren äntrar tunnelbanorna i ett kärnvapenhärjat Ryssland. Nyligen presenterades spelets relativt höga systemkrav, där exempelvis Nvidia RTX-serien och ray tracing kan användas för den globala ljussättningen.

Titeln har sedan en tid tillbaka kunnat förköpas, och för PC/Windows har bland andra den marknadsledande distributionsplattformen Steam tillhandahållit detta. Genom spelets webbplats meddelas nu att titeln inom kort försvinner från Valves butik, för exklusiv försäljning genom Epic Games spelbutik.

Message from Steam Metro Exodus.JPG

I en kommentar på Steam står att läsa att speldistributören informerades om säljstoppet nyligen, varför kunderna inte underrättats tidigare. Bolaget anser att handlandet är orättvist mot de som förköpt spelet, men både Steam och utgivaren Deep Silver lovar att Metro Exodus blir tillgängligt på lanseringsdatumet oavsett plattform.

Speltiteln kan köpas genom Epic Games Store i standard- alternativt guld-utförande, och precis som på Steam ligger prislapparna på 60 respektive 85 euro. För den som skaffat spelet genom Valves plattform är inga skillnader att vänta, utan både nedladdningsbart innehåll samt extramaterial ska släppas samtidigt.

Fortnite-utvecklaren Epic Games har sedan en tid tillbaka storsatsat på den egna spelbutiken. En av de stora fördelarna för spelutvecklare är avgiften på låga 12 procent, som utvecklare betalar för distributionen. Detta är betydligt lägre än Steams avgifter om 30, 25 alternativt 20 procent av spelens intäkter. Sedan slutet av 2018 bestämmer försäljningssiffrorna vilken nivå som gäller.

Uppdatering: I ett inlägg på Steams diskussionsforum meddelar utgivaren Deep Silver att Metro Exodus återvänder till tjänsten efter den 14 februari 2020.

Kommer du att äventyra i Moskvas underjord den 15 februari eller grusar säljstoppet hos Steam dina planer? Vad anser du om att flera utvecklare väljer att strunta i Steam? Diskutera i kommentarerna!