Nvidia sänker prognoserna – försäljningen av Geforce RTX-serien sämre än väntat

Nvidia sänker prognoserna – försäljningen av Geforce RTX-serien sämre än väntat

Handelskrig, stora datacenteraffärer som inte gick i lås och låg efterfrågan på Geforce RTX-serien gör att Nvidia skruvar ned sina intäktsprognoser med hela 18,5 procent.

Marknaden för grafikkort tillhör Nvidia, åtminstone i de högre segmenten där AMD haft svårt att hävda sig sedan lanseringen av Pascal och GTX 1000-serien i maj år 2016. Trots sin särställning går nu Nvidia ut och varnar för ett mycket sämre kvartal än väntat – och det med besked.

För det fjärde kvartalet (november–januari) i bolagets brutna räkenskapsår sänker Nvidia intäktsprognosen från 2,7 till 2,2 miljarder dollar. Det här är en ovanligt stor justering, där ett fåtal procent upp eller ned normalt anses ha stor betydelse, och som fick aktien att rasa med 14 procent.

In Datacenter, revenue also came in short of expectations. A number of deals in the company’s forecast did not close in the last month of the quarter as customers shifted to a more cautious approach.

Ett av skälen är lägre intäkter än beräknat inom kategorin Datacenter, där bland annat instickskorten Tesla ingår. Nvidia berättar att flera stora affärer inte gått i lås under kvartalet, till följd av att kunder blivit allt mer försiktiga vid sina inköp. Bland faktorerna som skapar osäkerhet är handelskriget mellan USA och Kina, men även att allt mer pekar mot att världen går mot en ny lågkonjunktur.

However, deteriorating macroeconomic conditions, particularly in China, impacted consumer demand for NVIDIA gaming GPUs. In addition, sales of certain high-end GPUs using NVIDIA’s new Turing™ architecture were lower than expected.

Inte heller försäljningen av Geforce-grafikkort når upp till Nvidias ursprungliga prognoser och även här nämns det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Därutöver medger Nvidia för första gången att efterfrågan på senaste arkitekturen Turing och tillhörande grafikkort varit sämre än väntat.

These products deliver a revolutionary leap in performance and innovation with real-time ray tracing and AI, but some customers may have delayed their purchase while waiting for lower price points and further demonstrations of RTX technology in actual games.

Mer överraskande än att Turing och Geforce RTX-serien sålt sämre än väntat är att Nvidia erkänner att priserna kan ha satts för högt. I pressmeddelandet till investerare spekulerar bolaget i att konsumenter avvaktar med inköp av grafikkort i den nya serien, i väntan på lägre priser.

Samma pris till identiska prestanda som Pascal-grafikkort

Att efterfrågan på Geforce RTX-serien är låg märks inte minst bland SweClockers medlemmar, som annars är snabba med att köpa nya grafikkort. Tongångarna i gemenskapen är ofta att priset är för högt, men också att de nya grafikkorten inte bjuder på några faktiska nyheter som är relevanta idag.

När Nvidia avtäckte arkitekturen Turing slog de på stora trumman för möjligheten att driva spel med ray tracing i realtid – något som i årtionden setts som den heliga graalen inom datorgrafik. Märkligt nog lanserades grafikkorten innan det fanns spel på marknaden med stöd för finessen och när en (1) speltitel väl kom övertygade inte prestandan.

Test: Ray tracing i Battlefield V efter prestandauppdatering

När det kommer till traditionell rastrering har arkitekturen en rad nyheter för att ge bättre prestanda, men Nvidia prissättningen gjorde att Geforce RTX-serien gav samma pris i förhållande till prestanda som föregående GTX-serien. Undantaget för detta var toppmodellen Geforce RTX 2080 Ti som höjde prestandaribban, men också klev upp rejält i pris och kostar från 14 000 kronor och uppåt.

gtx_1080_ti-1.jpg

Nvidia Geforce GTX 1000-serien fortsatt populär bland konsumenter, men på väg att försvinna från marknaden.

Konsekvensen av detta har blivit att många inte sett någon mening med att köpa upp sig till Geforce RTX-serien, med undantag för just RTX 2080 Ti som dock ligger i en prisklass som är utom räckhåll för en stor del av marknaden. En trend på forumet har varit att rentutav strunta i Turing och istället köpa ett av de äldre grafikkorten i GTX 1000-serien.

Jensen Huang: Nvidia står på stadig grund

Trots intäktsvarningen manar Nvidias VD Jensen Huang till lugn och menar att bolaget står på en stadigare grund än någonsin tidigare. Samtidigt påpekar han att Nvidia verkar i stora och ständigt växande marknader; gaming, design, datacenter, artificiell intelligens (AI) och självkörande bilar.

Nvidia presenterar kvartalsrapporten den 14 februari.

Skicka en rättelse
Tack för tipset Zipparn!
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

48

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer