Grafikkortsmarknaden är och har länge varit ett duopol bestående av AMD och Nvidia, vilka historiskt eldat på utvecklingen hos motparten. Med start 2020 får de sällskap av processorjätten Intel, som därmed börjar konkurrera mot AMD på två fronter och samtidigt tar upp kampen mot Nvidia.

Intel har varit tydliga med att ambitionerna är att bli en tredje aktör och det i alla segment, från mer prisvärda modeller i konsumentklassen till grafikkretsar som riktas mot datacenter. Satsning på en ny grafikarkitektur kommer även göra avtryck på bolagets processorer som ska få mer potenta integrerade lösningar.

Huruvida Intel kommer lyckas med satsningen återstår att se, men bedömare ser det som mindre troligt att Intel på första försöket är kapabelt att mästra AMD och Nvidia på grafiksidan. Den här bilden delas av Alienwares grundare Frank Azor, som är nära samarbetspartner till såväl AMD som Nvidia och Intel.

I en intervju med India Times berättar Azor att han tror Intel kommer leverera en bra produkt med sina grafikkort, vilka kommer ha "sin plats på marknaden". Däremot tror han inte att processorjätten lanserar något som presterar bättre än Nvidias Geforce RTX 2080 Ti eller motsvarande.

Vidare menar han att den som tror att Intel intar prestandatronen med sin första generation lär bli besviken, men att det vore "fantastiskt" om de lyckades med en sådan bedrift. Frank Azors känsla är dock att det är orealistiskt att Intel skulle klara det med sin första generation.

Intel-Xe-GPU-1.jpg
Intel-Xe-GPU-2.jpg

Intels grafikkort ska säljas under det officiella marknadsföringsnamnet Xe (Xe), som ska användas för alltifrån integrerade grafikkretsar till grafikkort för datorer och datacenter. Den helt nya arkitekturen som lägger grund för Intels satsning Arctic Sound och dess efterträdare som kallas Jupiter Sound.

Grafikkretsarna ska tillverkas på Intels länge försenade 10-nanometersteknik och lanseringen äger rum år 2020. Då väntas både AMD och Nvidia på bred front tillverka kretsar på 7 nanometer från TSMC, en teknik vars transistortäthet och egenskaper i övrigt tros matcha det Intel kallar 10 nanometer.

Läs mer om Intels grafikkort och Arctic Sound: