Alienware: "Orealistiskt att Intel slår AMD och Nvidia på grafikkort"

Alienware: "Orealistiskt att Intel slår AMD och Nvidia på grafikkort"

Intels satsning på grafikkort är tänkt att märkas av i alla segment från start. Alienwares grundare Frank Azor ser det dock som "orealistiskt" att de skulle slå AMD och Nvidia på första försöket.

Grafikkortsmarknaden är och har länge varit ett duopol bestående av AMD och Nvidia, vilka historiskt eldat på utvecklingen hos motparten. Med start 2020 får de sällskap av processorjätten Intel, som därmed börjar konkurrera mot AMD på två fronter och samtidigt tar upp kampen mot Nvidia.

Intel har varit tydliga med att ambitionerna är att bli en tredje aktör och det i alla segment, från mer prisvärda modeller i konsumentklassen till grafikkretsar som riktas mot datacenter. Satsning på en ny grafikarkitektur kommer även göra avtryck på bolagets processorer som ska få mer potenta integrerade lösningar.

Huruvida Intel kommer lyckas med satsningen återstår att se, men bedömare ser det som mindre troligt att Intel på första försöket är kapabelt att mästra AMD och Nvidia på grafiksidan. Den här bilden delas av Alienwares grundare Frank Azor, som är nära samarbetspartner till såväl AMD som Nvidia och Intel.

I en intervju med India Times berättar Azor att han tror Intel kommer leverera en bra produkt med sina grafikkort, vilka kommer ha "sin plats på marknaden". Däremot tror han inte att processorjätten lanserar något som presterar bättre än Nvidias Geforce RTX 2080 Ti eller motsvarande.

Vidare menar han att den som tror att Intel intar prestandatronen med sin första generation lär bli besviken, men att det vore "fantastiskt" om de lyckades med en sådan bedrift. Frank Azors känsla är dock att det är orealistiskt att Intel skulle klara det med sin första generation.

Intel-Xe-GPU-1.jpg
Intel-Xe-GPU-2.jpg

Intels grafikkort ska säljas under det officiella marknadsföringsnamnet Xe (Xe), som ska användas för alltifrån integrerade grafikkretsar till grafikkort för datorer och datacenter. Den helt nya arkitekturen som lägger grund för Intels satsning Arctic Sound och dess efterträdare som kallas Jupiter Sound.

Grafikkretsarna ska tillverkas på Intels länge försenade 10-nanometersteknik och lanseringen äger rum år 2020. Då väntas både AMD och Nvidia på bred front tillverka kretsar på 7 nanometer från TSMC, en teknik vars transistortäthet och egenskaper i övrigt tros matcha det Intel kallar 10 nanometer.

Läs mer om Intels grafikkort och Arctic Sound:

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

47

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer