Uppföljaren till minnesstandarden DDR4 är något det har talats om länge och turerna kring den har varit många. Det senaste budet är att den introduceras skarpt mot slutet av 2019, för att sedan lanseras på bred front under år 2020. Flera tillverkare arbetar med detta, men i slutet av 2018 blev SK Hynix först med att visa primärminne tillverkat enligt DDR5-standarden.

I en intervju med The Korea Herald berättar Kim Dong-kyun, forskarassistent hos SK Hynix, att företaget tillbringat de senaste två åren med forskning och utveckling av teknik för DDR5. Det huvudsakliga fokuset har enligt Kim legat på att kunna höja hastigheten samtidigt som spänningen hålls på en rimlig nivå.

We are discussing several concepts of the post DDR5.One concept is to maintain the current trend of speeding up the data transmission, and another is to combine the DRAM technology with system-on-chip process technologies, such as CPU.

Förutom DDR5 arbetar företaget redan med uppföljaren DDR6 och tittar på koncept för hur de kan ta tekniken framåt. En grundläggande del är fortsatt högre hastigheter, men Kim berättar även att de tittar på möjligheten att integrera primärminnet med systemkretsar. Några vidare detaljer kring detta ges dock inte, men tekniken ska enligt Kim nå marknaden inom 5-6 år.

Lanseringen av DDR5 väntas ske år 2020, med fokus på områden som datacenter, självkörande bilar och artificiell intelligens. Minnen för vanliga datorsystem väntas hitta ut på marknaden först året därpå och ska erbjuda såväl högre hastigheter som lägre spänning.

Läs mer om DDR5: