De senaste åren har konsumentinriktade processorer tagit flera kliv uppåt när det kommer till antal kärnor, där AMD:s Ryzen- och Intels Core-serier erbjuder flaggskepp med 8 kärnor och 16 trådar. Under Computex 2018 trappades även "kärnornas krig" upp rejält för de båda bolagens entusiastplattformar, där 32 och 28 kärnor visades från AMD respektive Intel.

AMD:s Ryzen Threadripper 2990WX med 32 kärnor och 64 trådar lanserades redan i augusti, men Intel höll lägre profil. I oktober avtäckte slutligen företaget Xeon W-3175X, som nyligen också blev tillgänglig i handeln. Tillsammans med de många kärnorna följer bland annat stöd för DDR4-minnen i sex kanaler, och nu presenterar G.Skill minnespaket anpassade för ändamålet.

Minnespaketen går under företagets påkostade varumärke Trident Z Royal, där ändelsen skvallrar om att RGB-belysning och guldfärgade kylflänsar står på menyn. Under huven syns Samsungs välrenommerade "B-die"-kretsar, vilka levereras med en klockfrekvens på upp till 4 000 MHz, med CL17-latens och spänningen 1,35 volt.

För den som önskar 4 000 MHz finns för tillfället tre minneskonfigurationer att välja på, och den minsta varianten innebär sex moduler med 8 GB per sticka. Därutöver gäller tolv moduler som vardera är på 8 alternativt 16 GB, vilket innebär att paketen kommer med kapaciteterna 48, 96 respektive 192 GB.

Den maximala mängden primärminne för Intels senaste entusiastsatsning ligger på 192 GB, och inom kort uppges fler Trident Z Royal-paket med lägre frekvenser bli tillgängliga. Tillsammans med dessa tillkommer ytterligare en konfiguration, bestående av sex moduler på 16 GB styck.

TridentZ royal xeon w-3175X validation.png

Enbart Asus och Gigabyte svarar i dagsläget för tillverkningen av moderkort för Xeon W-3175X. På Facebook visar G.Skill att det största minnespaketet validerats i 4 000 MHz på Asus modell ROG Dominus. Moderkorten är utrustade med den massiva sockeln LGA 3647 och kraftfull strömmatning, där ROG Dominus kräver dubbla 24-pinskontakter.

Den 28-kärniga processorn levereras med bas- och turbofrekvenser om 3,1 respektive 4,3 GHz, medan TDP-värdet ligger på 255 watt. Processorn har en prislapp på 2 999 USD, men kommer endast gå att köpa i färdigbyggda system. Vilka priser som gäller för G.Skills samtliga minnespaket och om dessa ens kommer säljas löst återstår således att se.

Läs mer om Intel Xeon W-3175W:

Källa: Kitguru