Genom åren har Microsoft släppt många olika iterationer av sitt operativsystem Windows, vissa mer omtyckta än andra. Det talas ofta skämtsamt (seriöst?) om att varannan version är bra. Många har troligen positiva minnen från Windows XP och Windows 7, men däremellan släpptes en mindre omtyckt version.

Windows Vista lanserades för tolv år sedan och var uppföljaren till omtyckta Windows XP. Operativsystemet introducerade en rad nya funktioner, varav den mest utstickande aspekten var användargränssnittet Aero. Lanseringen möttes till en början av positiva reaktioner, men det dröjde inte länge innan det skiftade till hård kritik.

En ofta kritiserad aspekt av operativsystemet var just gränssnittet Aero, som krävde ovanligt mycket av hårdvaran och Microsoft själva rekommenderade 1 GB primärminne eller mer. Vissa tog saken i egna händer och löste detta genom att utveckla mjukvara som kunde användas för att optimera operativsystemet och stänga av oönskade funktioner.

17mcgm1vj9r1ugif.gif

Windows Vista introducerade även User Account Control, eller UAC, vilket ledde till mycket frustration bland användare då den krävde manuellt godkännande vid exempelvis installationer. Funktionen levde vidare och finns än i idag i Windows 10, men har förändrats med tiden.

Trots kritiken blev Vista populärt, även om det aldrig nådde samma nivåer som föregångaren Windows XP. Vid lanseringen av Windows 7 år 2009 hade Windows Vista vuxit och blivit det näst största operativsystemet på marknaden, efter Windows XP. Det officiella stödet för Windows Vista upphörde så sent som 2017 och företaget rekommenderade då kunder att uppgradera till Windows 10.

Använde du Windows Vista när det begav sig? Har du några minnen från operativsystemet? Dela med dig i kommentarstråden!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida