På teknikmässan Computex 2018 visade Intel en monsterprocessor med 28 kärnor, som med hjälp av exotisk kylning kunde överklockas till 5,0 GHz. I oktober avtäcktes denna pjäs sedan som Xeon W-3175X och nyligen blev den kraftfulla processorn tillgänglig för systembyggare, till ett pris norr om 30 000 kronor.

Den 56-trådiga processorn har ett TDP-värde på 255 watt och använder den massiva sockeln LGA 3647, och utanför servermarknaden är utbudet skralt bland kylare med rätt storlek och kylförmåga. Nu släpper Asetek den slutna vattenkylaren 690LX-PN, som tillsammans med Intel utvecklats för purfärska Xeon W-3175W.

Vattenkylaren består av en kopparradiator på 360 mm bestyckad med tre 120 mm-fläktar signerade Asetek. Bolaget är kanske främst känt för att tillhandahålla utformningen för vattenpumparna hos ett flertal kylartillverkare, och som väntat är 690LX-PN utrustad med en pump från företagets sjätte generation.

Pumpen är integrerad i vattenblocket och enheten är monterad i mitten av en kopparplatta med samma dimensioner som processorn i fråga. Nämnvärt är att vattnet inte har direkt kontakt med hela kopparplattans ovansida, och Asetek har inte ansträngt sig för att maskera pumpen eller ge denna ett polerat yttre.

Slutligen listas en rejäl kylförmåga på 500 watt, vilket lämnar utrymme för överklockning av Xeon W-3175X. Detta sällskapas av två års garanti och en saftig prislapp på 399 USD, motsvarande 4 500 kronor inklusive moms. I dagsläget säljs dock kylaren enbart i USA.

Läs mer om Intel Xeon W-3175X: