När Intel avtäckte arkitekturen Skylake år 2015 gjordes detta tillsammans med sockeln LGA 1151 och styrkretsar i 100-serien. Till följd av problem med övergången till tillverkning på 10 nanometer är arkitekturen fortfarande aktuell och generation åtta och nio av Core-familjen använder fortfarande samma sockel. Officiellt saknas dock stöd för de äldre styrkretsarna i 100- och 200-serierna.

De båda "Coffee Lake"-familjerna ökar antalet kärnor i jämförelserna med "Skylake" och "Kaby Lake", men moderkortstillverkare och modifierade BIOS-versioner har vid flera tillfällen visat på att den begränsade bakåtkompatibiliteten är artificiell. I en video från Youtube-kanalen Linus Tech Tips demonstreras nu ett moderkort som klarar samtliga processorgenerationer med sockel LGA 1151.

Moderkortet i fråga tillverkas av det kinesiska företaget Onda och baseras på styrkretsen H310, som i vanliga fall klarar Core 8000- och 9000-serierna. Det utökade stödet kommer dock inte utan kompromisser och den mest iögonfallande är användandet av DDR3-minne. Formfaktorn är en grundare variant av Micro ATX, varför anslutningarnas placeringar och antal skiljer sig från normen.

Onda 2.jpg
Onda 1.jpg
Onda.jpg

Minnesplatserna är två till antalet och sällskapas av en PCI Express x16-anslutning samt en x1-variant. Lagringsenheter kan anslutas via de tre SATA-kontakterna alternativt genom M.2-platsen, som med ett reglage kan byta mellan kommunikation över SATA och NVM Express.

Strömförsörjningen består av en 24-pin ATX samt en 8-pin EPS, men spänningsomvandlingen sker över ett fåtal faser utan kylflänsar. Därutöver bjuder moderkortet på anslutningar i form av två PS/2, VGA, HDMI, ljud och Gigabit Ethernet. Därtill finns fyra USB-anslutningar, varav två är av typen 3.0.

Linus Tech Tips visar att moderkortet fungerar med både en Core i7-8700K och Core i7-7700K, men för att fungera med den senaste Core 9000-serien krävs en nyare version av den testade produkten. I videon står dock klart att Ondas moderkort kraftigt försämrar prestandan i jämförelse med ett ändamålsenligt kort, och bildfrekvensen i Counter-Strike: Global Offensive sjunker från 447 till 345 bildrutor per sekund.

Ondas moderkort går under namnet H310C-SD3, där styrkretsens avslutande "C" talar för att det handlar om en krets som tillverkas på 22 nanometer. Genom webbutiken Joybuy finns produkten tillgänglig för 78 USD, motsvarande strax under 900 kronor inklusive moms, men frakt till Sverige erbjuds inte.

Skulle du vara intresserad av att kunna använda samma moderkort till flera processorgenerationer? I så fall, skulle du vara beredd att offra prestanda och funktioner? Diskutera i kommentarerna!