Nästa generations spelkonsoler är i antågande, där Microsoft och Sony sägs arbeta på Xbox Two respektive Playstation 5. Hos flera av Sonys egna spelstudior ska utvecklarenheter redan finnas tillgängliga, och fokuset för många uppges vara utveckling av spel till den nya konsolen.

Samtidigt har bolaget ansökt om patent för en teknik som ska möjliggöra bakåtkompatibilitet med tidigare konsoler ända tillbaka till ursprungliga Playstation 1. Bakom lösningen står chefsarkitekten för Playstation 4, Mark Cerny. Även om det ger större tyngd till ansökan så garanterar det inte att patentet blir verklighet.

Lösningen bygger på att processorn i Playstation 5 på mjukvaruväg kan imitera processorer i tidigare spelkonsoler. Då kan applikationen "luras" att den körs på en mer eller mindre exakt variant av den ursprungliga konsolen. Patentet utesluter dock inte extra kretsuppsättningar i de fall en konsols hårdvara är synnerligen svår att emulera.

a-proposed-flowchart-for-the-system.original.jpg

Playstation 5 väntas baseras på en skräddarsydd krets från AMD, byggd med processorarkitekturen Zen. Annalkande grafikarkitekturen Navi ska stå för renderingen, och AMD har enligt uppgift storsatsat på arkitekturen. Tack vare stöd för instruktionsuppsättningen x86 har många på förhand trott på bakåtkompatibilitet med Playstation 4.

Tidigare har det talats om lansering sent 2019 eller under 2020 för Playstation 5. Enligt analytikern Daniel Ahmad kan information om Sonys nya konsol avslöjas på Game Developers Conference (GDC). Denna går av stapeln 18–22 mars i San Fransisco, USA.

Källa: Pushsquare

Blir Playstation 5 bakåtkompatibel med Playstation 4, eller ännu fler modeller? Berätta vad du tror i kommentarstråden!