I januari 2011 lanserade Intel sin nya processorfamilj Sandy Bridge, där de populära modellerna Core i7-2600K och Core i5-2500K med flera ingick. Lanseringen innebar ett stort steg i utvecklingen och var en av de största händelserna på processormarknaden på flera år.

Mindre än en månad senare kom dock Intel med ett oväntat besked – samtliga moderkort för den ny processorfamiljen skulle återkallas. Anledningen var att styrkretsarna P67, H67 och H65 degraderade med tiden, vilket påverkade funktionalitet och prestanda för SATA-anslutna enheter som SSD-enheter. I flera fall slutade SATA-anslutningarna fungera helt på de drabbade moderkorten.

Förutom de felaktiga moderkorten stoppades även försäljningen av Intels Sandy Bridge-processorer under en kortare period. Detta då modellerna endast kunde användas tillsammans med de nya moderkorten, vilka alltså inte fanns att tillgå.

IMG_5880.jpg

För Intel innebar återkallandet kostnader i miljardklassen och även stora kostnader för tillverkare som Asus och Gigabyte, som erbjöd återköp eller utbyte till ett uppdaterat moderkort. Dessa dök dock inte upp förrän lite mer än månad senare, då med märkningen B3 som markerade en ny revision.

Vid tillfället rapporterade SweClockers flitigt om händelsen och såväl återförsäljare som moderkortstillverkare vittnade om en händelse utöver det vanliga. Exakt hur många som drabbades är okänt, men Intel uppgav då att det rörde sig om 5 procent av användarna. I Sverige uppskattades det att det rörde sig om runt 10 000 kunder, och många av dem SweClockers-medlemmar.

Har du några minnen från händelsen? Dela med dig i kommentarstråden!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida