Den svenska musikströmningstjänsten Spotify har blivit populär världen över, och under 2018 börsnoterades bolaget på den amerikanska börsen. Bolaget har också en gratisvariant av sin tjänst, vilken fungerar både på datorer och mobila enheter. Istället för en avgift får dock användare lyssna på reklaminslag emellanåt.

Circumventing or blocking advertisements in the Spotify Service, or creating or distributing tools designed to block advertisements in the Spotify Service [...] can result in immediate termination or suspension of your account.

Vissa användare har tagit saken i egna händer och installerat olika typer av annonsblockerare. Spotify tillåter dock inte detta och för att råda bot på problemet har företaget tidigare mailat berörda användare och blockerat deras konton temporärt. Det ändrades dock i samband med att Spotifys nya användaravtal trädde i kraft 7 februari. Avtalet gör att Spotify kan radera konton utan förvarning.

Förändringen kommer i kölvattnet av en utredning som Spotify gjorde 2018, där bolaget undersökt hur många användare av gratisversionen som blockerar reklamen. Totalt 2 miljoner användare blockerade reklam i Spotify, vilket motsvarar 1 procent av användarbasen, eller 2 procent av gratisversionens användare.

Spotify har sedan tidigare sagt att bolaget fortsätter att investera i mjukvara som kan upptäcka överträdelser mot användaravtalet. Således kan det vara vanskligt för den som nyttjar annonsblockerare, då Spotify troligen inte kommer ge användare möjlighet att först avinstallera mjukvaran.

Nämnvärt är att gratisversionen är en förlustaffär för Spotify, då användare som går över till att betala inte inbringar vinst förrän efter tolv månader i snitt.

Använder du Spotify, och vad tycker du om reglerna i det nya användaravtalet? Skriv en kommentar och diskutera!